Adakah kanak-kanak memerlukan suplemen?

Pemakanan yang baik adalah penting untuk semua peringkat umur, terutamanya untuk kanak-kanak yang sedang membesar. Makan makanan berkhasiat membolehkan anak anda mencapai potensi pertumbuhan penuh mereka dan mengekalkan tahap tenaga.

Pemakanan yang betul juga membantu perkembangan otak dan menggalakkan kesihatan mental dan kewaspadaan. Ia juga akan membantu sistem imun anda melawan jangkitan dan pulih dengan cepat daripada penyakit.

Pemakanan seimbang melindungi anda daripada kekurangan zat makanan, mencegah obesiti dan mengurangkan risiko penyakit kronik.

Vitamin dan mineral penting untuk tumbesaran dan perkembangan sihat kanak-kanak.

Vitamin tidak memberikan tenaga kepada kanak-kanak, tetapi ia membantu sistem badan mereka berfungsi dengan normal. Apabila pengeluaran vitamin dan suplemen meningkat, kami dihujani dengan kempen pemasaran. Ibu bapa sering merasa terpaksa membekalkan anak-anak mereka dengan vitamin dan suplemen.

Adakah kanak-kanak memerlukan suplemen?

Kanak-kanak yang sihat yang mengambil makanan seimbang biasanya tidak memerlukan sebarang vitamin atau suplemen. Kebanyakan kanak-kanak, malah pemilih makanan, mendapat cukup vitamin daripada makanan yang mereka makan. Selain itu, banyak makanan seperti bijirin penuh dan susu diperkaya dengan nutrien penting seperti vitamin D dan kalsium.

Pemakanan seimbang termasuk produk tenusu atau alternatif tenusu, buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin penuh dan makanan protein seperti ayam, ikan, telur, kekacang dan kekacang. seperti kacang dan lentil.

PENGECUALIAN KEPADA PERATURAN

Makanan tambahan mungkin diperlukan pada kanak-kanak yang:

* IKUTI diet vegetarian atau vegan kerana vitamin B12 hanya terdapat dalam makanan yang berasal dari haiwan.

* MEMPUNYAI alahan makanan seperti alahan susu – mereka mungkin memerlukan vitamin D dan suplemen kalsium.

* ADALAH kurang berat badan atau terbantut.

* MEMPUNYAI penyakit kronik seperti malabsorpsi kronik.

Terdapat dua kelas vitamin – larut lemak (A, D, E dan K) dan larut air (B kompleks dan C).

Vitamin larut lemak memerlukan lemak diet untuk penyerapan dan juga disimpan dalam tisu adipos badan untuk kegunaan kemudian. Keracunan boleh berlaku jika diambil secara berlebihan.

Sebaliknya, vitamin larut air bergerak melalui darah dan dikumuhkan dalam air kencing dan bukannya disimpan.

Tubuh kanak-kanak yang sedang membesar memerlukan jumlah vitamin larut lemak dan larut air yang berbeza setiap hari.

Jika anak anda perlukan supplement, seeloknya cari vitamin/suplemen yang tidak mengandungi filler, perasa tiruan, pewarna dan pengawet. Produk mesti dirumus khas untuk kanak-kanak pada dos yang disyorkan.

Teruskan membaca info-info terbaik di saripkay.com

Leave a Reply