Asus ROG Phone 6 Pro: Tinjauan pantas 8 mata mengenai telefon Asus yang paling mahal

Asus ROG Phone 6 Pro: Tinjauan pantas 8 mata mengenai telefon Asus yang paling mahal | Asus telah memperkenalkan telefon pintar baharu untuk pemain dalam barisan Republic of Gamers: siri ROG Phone 6. Siri ini membawakan dua pilihan baharu untuk pemain, ROG Phone 6 dan ROG Phone 6 Pro, di India. Siri ROG Phone 6 baharu dikuasakan oleh cipset Snapdragon 8+ Gen 1 terbaharu, yang disebut-sebut jauh lebih cekap kuasa berbanding cipset Snapdragon 8 Gen 1 tahun lepas. Kami mendapat peluang untuk menggunakan ROG Phone 6 Pro mewah untuk sesetengah orang.

Asus ROG Phone 6 Pro

ROG Phone 6 Pro mempunyai reka bentuk yang berani dan menarik

Produk Asus ROG terkenal dengan reka bentuk yang berani dan ROG Phone 6 Pro tidak berbeza. Nah, terdapat ’06’ yang dicetak padanya, membayangkan ia adalah Telefon ROG generasi ke-6, dan anda juga akan menemui ‘Berani Bermain’ dalam huruf tebal. Telefon pintar ini besar dan beratnya 239 gram, jadi ia bukan salah satu telefon pintar yang paling mudah alih. Ingat paparan ROG Vision di bahagian belakang? Nah, ia kini lebih besar sedikit, kedudukannya berbeza, dan menunjukkan sehingga 60 carta baharu untuk senario yang berbeza. Modul kamera menonjol sedikit, tetapi telefon pintar tidak banyak bergoyang pada permukaan rata. ROG Phone 6 Pro kelihatan hebat dalam Storm White, yang merupakan satu-satunya warna yang tersedia. Selain itu, ia adalah ROG Phone pertama yang datang dengan penarafan IP, IPX4, tepatnya.

ROG Phone 6 Pro

ROG Phone 6 Pro menawarkan skrin yang pantas dan terang

Paparan AMOLED 6.78-inci ROG Phone 6 Pro adalah sepantas kilat, dengan kadar segar semula 165Hz dan kadar sensor sentuh 720Hz. Skrinnya bertenaga, diperakui HDR10+ dan mempunyai nisbah kontras 1 000,000:1, malah terang pada kecerahan maksimum 1200 nits. Bezel atas masih buruk seperti dahulu, yang mungkin mengecewakan ramai, tetapi ia menjadikan permainan lebih mudah kerana ia menghalang sentuhan tepi yang tidak disengajakan. Dan telefon pintar itu dilengkapi dengan perlindungan Gorilla Glass Victus di bahagian hadapan, tetapi menggunakan pelindung skrin.

Chipset Snapdragon 8+ Gen 1 di dalam ROG Phone 6 Pro dibuat untuk permainan

Sepanjang masa singkat kami dengan ROG Phone 6, kami memainkan beberapa tajuk berat grafik seperti Genshin Impact, Call of Duty: Mobile dan PUBG New State, dan hampir tidak menyedari kegagapan atau pemanasan yang sengit semasa permainan. Chipset Snapdragon 8+ Gen 1 yang dipasangkan dengan 18GB RAM LPDDR5 dan 512GB storan dalaman UFS 3.1 adalah baik dalam mengendalikan apa sahaja yang dilemparkan, daripada permainan yang sengit kepada tugasan harian, yang satu ini mengendalikan segala-galanya seperti mudah. Walaupun begitu, ROG Phone 6 Pro tidak lekang dari segi prestasi. Selain itu, terdapat mod X untuk meningkatkan prestasi, tetapi kami tidak dapat mengujinya dengan banyak kerana masa yang terhad.

artikal menarik : Full Drama Melur Untuk Firdaus Episod 23

Anda boleh memilih UI ROG atau UI Zen yang hampir tersedia

ROG Phone 6 Pro menjalankan Android 12 di luar kotak, dan terdapat dua UI untuk dipilih: UI ROG yang berani, atau UI Zen yang hampir tidak digunakan. Kedua-dua UI adalah lancar dan kami tidak mengalami sebarang isu besar, tetapi ikon kelihatan agak pelik pada UI ROG. Perkara yang baik ialah Asus menjanjikan dua kemas kini Android dan dua tahun kemas kini keselamatan untuk ROG Phone 6 Pro. Tetapi memandangkan sejarah kemas kini Asus, kami bimbang bahawa ia akan mengambil masa yang lama untuk syarikat menyampaikan kemas kini ini.

ROG Phone 6 Pro dilengkapi dengan kamera utama 50MP IMX766

ROG Phone 6 Pro baharu Asus didatangkan dengan kamera ruji utama 2020 – sensor Sony IMX766 50MP – yang mempunyai rekod prestasi yang terbukti. Dua lagi kamera ialah ultralebar 13MP dan kamera makro 5MP. Adalah baik untuk melihat Asus akhirnya memberi perhatian kepada optik dan menggunakan penderia baharu hampir selepas dua tahun, tetapi kekurangan OIS sedikit mengganggu kami. Walau bagaimanapun, kamera mungkin tidak menjadi keutamaan seseorang yang membeli telefon untuk permainan.

Bateri 6,000mAh dengan sokongan pengecasan 65W tetapi pengecas 30W di dalam kotak

Bateri 6,000mAh, terbahagi kepada dua bahagian 3,000mAh, menguatkan ROG Phone 6 Pro. Dan telefon pintar ini dilengkapi dengan sokongan pengecasan berwayar pantas 65W, yang mungkin tidak begitu pantas seperti standard hari ini tetapi agak pantas untuk telefon. Walau bagaimanapun, Asus memberikan penyesuai pengecasan 30W di dalam kotak di India, yang tidak boleh diterima untuk telefon pintar berharga Rs 89,999, dan itu juga untuk telefon permainan. Tetapi, terdapat sokongan untuk USB PD 3.0, jadi anda mengecas telefon pintar dengan cepat dengan pengecas yang betul.

ROG Phone 6 Pro membawa permainan lebih jauh

ROG Phone 6 Pro jauh berbeza daripada telefon pintar Android biasa anda. Ia ditujukan kepada pemain mudah alih – jenis orang yang cemerlang dalam permainan mudah alih, jadi terdapat banyak ciri untuk menjadikan permainan lebih menyeronokkan untuk mereka.

AirTriggers, terdapat dua di tepi kanan dan juga di belakang, menyokong gerak isyarat ‘tekan dan angkat’ baharu – yang membolehkan pengguna melakukan dua tindakan menggunakan satu gerak isyarat. Kemudian terdapat dua port USB-C – satu di bahagian bawah dan satu lagi di sisi – supaya orang ramai boleh sama ada mengecasnya secara menegak atau mendatar semasa bermain permainan. Selain itu, teknologi penyejukan telah dikemas kini, yang kini boleh menyejukkan haba sebanyak 10 darjah celsius.

Seperti setiap peranti ROG di luar sana, ROG Phone 6 Pro dilengkapi dengan aplikasi Armory Crate, yang boleh digunakan untuk menyesuaikan prestasi dan bersama-sama itu, pengguna juga boleh mencipta profil prestasi yang berbeza untuk permainan.

Asus ROG Phone 6 Pro: Tinjauan pantas 8 mata mengenai telefon Asus yang paling mahal

Telefon baharu datang dengan aksesori permainan baharu

Selain daripada mengumumkan telefon baharu, Asus turut mengumumkan beberapa aksesori baharu untuk ROG Phone 6 Pro dan juga untuk ROG Phone 6 vanila, yang menambah kepada keseluruhan pengalaman permainan. Pertama ialah AeroActive Cooler 6, yang boleh menurunkan suhu telefon pintar sebanyak 25 darjah Celsius. Dan penyejuk menambah empat lagi pencetus fizikal, dan mod X dikemas kini kepada mod X+. Kemudian, terdapat gamepad ROG Kunai. Syarikat itu juga melancarkan fon telinga ROG Cetra True Wireless dan Cetra True Wireless Pro baharu, tetapi malangnya mereka tidak akan datang ke India.

sumber

Leave a Reply