𝗞𝗲𝗻𝗮𝗽𝗮 𝗯𝗮𝗿𝗮𝗻𝗴 𝗸𝗲𝗺𝗮𝘀 𝘁𝗶𝗱𝗮𝗸 𝘀𝗲𝘀𝘂𝗮𝗶 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗽𝗲𝗹𝗮𝗯𝘂𝗿𝗮𝗻

𝗞𝗲𝗻𝗮𝗽𝗮 𝗯𝗮𝗿𝗮𝗻𝗴 𝗸𝗲𝗺𝗮𝘀 𝘁𝗶𝗱𝗮𝗸 𝘀𝗲𝘀𝘂𝗮𝗶 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗽𝗲𝗹𝗮𝗯𝘂𝗿𝗮𝗻 ‼️

Ramai tertanya-tanya Dan keliru kenapa barang kemas tidak sesuai dibuat pelaburan. Baca sampai Habis Untuk keterangan lanjut.

Ada waktu, kita terlalu bersemangat untuk melabur dalam emas, tanpa asas ilmu emas. Ini amatlah merugikan. Apabila sudah terbeli barang kemas untuk pelaburan memang tidak boleh buat apa-apa.

Teruskan menyimpan emas dan tidak akan rugi selagi tidak menjualkan nya. Cumanya untuk mendapatkan keuntungan, terpaksa menunggu beberapa tahun lagi untuk dapatkan keuntungan disebabkan faktor utama:

𝟭. 𝗛𝗮𝗿𝗴𝗮 𝗽𝗲𝗿 𝗴𝗿𝗮𝗺 𝗹𝗲𝗯𝗶𝗵 𝗺𝗮𝗵𝗮𝗹
Harga barang kemas yang ditetapkan oleh persatuan kedai emas rata rata 10 hingga 15 peratus lebih mahal berbanding harga emas pelaburan 999. Ini adalah biasa kerana adanya kos upah design emas perhiasan itu sendiri.

𝟮. 𝗞𝗮𝗱𝗮𝗿 𝘀𝗽𝗿𝗲𝗮𝗱 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁 𝘁𝗶𝗻𝗴𝗴𝗶
Kadar susut nilai akan menentukan berapa banyak dan berapa cepat kita dapat menjana keuntungan daripada emas yang kita beli itu kalau kenaikan harga emas. Spread barang kemas rata ratanya sekitar 25 hingga 40% berbanding emas pelaburan 999 kurang dari 10%.

𝟯. 𝗞𝗼𝘀 𝘂𝗽𝗮𝗵 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗶𝗺𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝘀𝗶
Kos upah bergantung kepada kehalusan reka bentuk barang kemas. Lagi halus dan lagi seni cantik seni buatannya, lagi mahal kos upah yang dikenakan. Jika harga emas mahal, mereka boleh rendahkan kos upah, manakala jika harga emas turun rendah, mereka boleh naikkan caj ini. Maksudnya kalau harga emas sedang rendah kita tetap membayarnya pada harga yang mahal.

𝟰. 𝗦𝗲𝗺𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗵𝗮𝗿𝗴𝗮 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁 𝗹𝗮𝗺𝗯𝗮𝘁
Biasanya, harga emas dunia naik, harga barang kemas terus naik! Tetapi jika harga emas turun, biasanya kedai emas lambat semak harga dan mungkin kekalkan harga tinggi sampai beberapa minggu. Hanya jika berlaku perubahan harga ketara emas dunia barulah disemak.

Solusinya? Anda boleh mula menabung emas pelaburan 999 yang memiliki spread tiga kali lebih rendah, malah ada jaminan belian balik bagi emas jenama Public Gold. Pastikan pilih jenama yang diakui kukuh di dalam pasaran ya. Boleh google Untuk cari Maklumat yang berkaitan, insyaAllah terjawab.

Teruskan subscribe Untuk dapatkan update terkini Dari saripkay.com

#PublicGold
#PGG100Network

Leave a Reply