Biodata Penuh Elisya Sandha Pelakon Cantik Adik Fasha Sandha

Biodata Penuh Elisya Sandha Pelakon Cantik Adik Fasha Sandha | Siapa tidak kenal dengar Elisya Sandha adik Fasha Sandha yang semakin aktif dan popular sekarang ini. Buka sahaja TV banyak dram lakonannya keluar. Baru-baru ini beliau telah bertunang dengan anak kepada aktor terkenal Shila Rusli. Adik bongsu Fasha ini mula meningkat naik dan lakonannya semakin mantap, min suka beliau berlakon dalam drama Nasi Kerabu Untuk Cik ABe. Aktif berlakon sejak beliau berusia 15 tahun lagi, figura cantik ini juga merupakan adik kepada artis popular tanah air yang sudah sekian lama dikenali iaitu Fasha Sandha.

“Angah (Fasha Sandha) tidak pernah menjual nama saya kepada pengarah-pengarah drama mahupun filem kerana dia mahu adiknya berdiri sendiri di atas bakat serta kemampuan yang tidak dipengaruhi oleh mana-mana faktor.

Saya juga menolak andaian pihak yang mempertikaikan perjalanan seni yang dilalui dengan mudah kerana saya juga perlu menjalani ujibakat seperti mana artis-artis yang lain yang masih baru dalam industri ini,” – Elisya Sandha

Biodata Nama penuh: Nur Elisya binti Mohd Faisal

Nama popular: Elisya Sandha

Tarikh lahir: 7 Jun 1999

Umur: 19 tahun

Kelahiran: Kuala Lumpur, Malaysia

Pekerjaan: Pelakon, model, pengacara dan penyanyi

Media sosial: Instagram @elisyasandhaofficial

Fakta Menarik

1. Anak bongsu daripada enam adik-beradik.

2. Adik kepada pelakon Fasha Sandha. Beliau memanggil Fasha dengan gelaran ‘Angah’.

3. Mendapat pendidikan di SMK Convent Bukit Nenas.

4. Aktif dalam bidang lakonan sejak berusia 15 tahun lagi.

5. Menidakkan menggunakan nama Fasha sebagai batu loncatan untuk mencipta nama dalam industri kerana dia juga menghadiri ujibakat sebagaimana bintang-bintang baru lain demi mendapat tempat dalam sesebuah produksi drama ataupun filem.

6. Namun perjalanan awalnya tidak dinafikan banyak dibantu oleh nasihat Fasha yang terlebih awal melalui liku-liku hidup sebagai anak seni.

7. Kerjayanya diuruskan oleh ibunya sendiri.

8. Antara kritikan negatif yang pernah diterima termasuk digelar “nampak tua sebelum usia” dan bakat lakonan pula pernah dikatakan ‘kayu’. Namun Elisya tidak berkecil hati, malah mengambil komen itu daripada sudut positif .

9. Bercita-cita ingin menjadi akauntan.

10. Penglibatannya dalam drama menerusi Bila Chacha Masuk Asrama (2014), Destinasi G4 (2015), Mamu Mami Gosip (2018), Mimpi Yang Sempurna (2018), Wanita Yang Dikasihi (2018), Mencari Qiblat (2018) dan Pujaan Hati Kanda (2018).

11. Manakala telefilem lakonannya pula ialah Aku Mahu Ke New York (2015), Hai Lah Menantu (2015), Cinta Gred A (2017) dan Mat Rukun (2017).

12. Menerusi filem, Elisya pernah terbabit dalam Natchatiran (2015), Anak Mami Nasi Kandaq (2016), Cendol: Kepada Allah Aku Berserah (2016) dan Perjanjian Syaitan (2016).

13. Pernah menghoskan program Misi Kita pada tahun 2014.

Baca ini: – Biodata Penuh Sophia Albarakbah Gadis Cantik Dalam MV ” Siti Bilang Cuti “

Foto

Biodata Penuh Elisya Sandha Pelakon Cantik Adik Fasha Sandha

Biodata Penuh Elisya Sandha Pelakon Cantik Adik Fasha Sandha

Biodata Penuh Elisya Sandha Pelakon Cantik Adik Fasha Sandha

Jom follow instagram admin: @shariffzhr

 

Leave a Reply