Doa Keselamatan Diri, Keluarga dan Harta Benda

Doa Keselamatan Diri, Keluarga dan Harta Benda | Tidak dinafikan hakikatnya terlalu ramai dan terlalu banyak manusia dimuka bumi Allah ini sombong pada diri sendiri, sikap pentingkan diri dan ego yang akan merugikan diri mereka. Ingat orang yang soleh akan sentiasa berdoa memohon ampun dan pertolongan daripada Allah s.w.t. Doa itu senjata orang mukmin paling ampuh dan kuat.

Doa Keselamatan Diri, Keluarga dan Harta Benda

Letakkan keyakinan anda pada Allah dan berdoalah seikhlas dan sebaik mungkin agar Allah menerima doa kita yang kita phon.

Janganlah kita terlalu riak dan angkuh dengan kerjayaan ataupun dengan sikap kita yang boleh melalaikan dan leka terhadap doa-doa untuk keselamatan dan kesejahteraan pada diri, keluarga dan harta benda.

Doa yang baik dan ikhlas sebulat hati insyaAllah Allah akan makbulkan. Aminn

Doa Keselamatan Diri, Keluarga dan Harta Benda

Berikut adalah Lafadz bacaan Doa Keselamatan Lengkap dalam bahasa Arab, Latin Dan Artinya:

رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَّسِيْنَا أَوْ أَخْطَأْنَاۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهٗ عَلَى الَّذِيْنَ مِنْ قَبْلِنَاۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهٖۚ وَاعْفُ عَنَّاۗ وَاغْفِرْ لَنَاۗ وَارْحَمْنَاۗ أَنْتَ مَوْلٰنَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكٰفِرِيْنَ

Robbanaa laa tuakzidnaa in nasiinaa wa akhto’naa robbanaa wa laa tahmil ‘alainaa isron kama hamaltahu ‘alal ladzIina min qoblinaa. Robbanaa wa laa tuahamilnaa maa laa thooqoto lanaa bihi wa’fua ’anna waghfir lanaa warhamnaa anta maulaanaa fanshurnaa ‘alal qoumil kaafiriin
Artinya:

“Ya Allah, jangan siksa kami karena lupa atau bersalah. Ya Allah, jangan bebankan pada kami beban berat seperti Kau bebankan pada orang‐orang sebelum kami. Ya Allah, jangan Kau pikulkan pada kami apa yang tidak sanggup kami pikul. Ampunilah dan maafkan kami,  serta  rahmatilah  kami. Kaulah  Penolong  kami,  maka  tolonglah  kami untuk mengalahkan orang‐orang kafir.” (QS. Al‐Baqoroh: 286).Itulah doa keselamatan lengkap dalam bahasa arab, latin dan artinya. Ibnu Katsir merangkum sepuluh hadist tentang keutamaan membaca doa diatas. Diantaranya hadist: “Barangsiapa yang membaca dua ayat akhir surah Al‐Baqarah (ayat 285‐286) setiap malam, maka dia akan mendapatkan keselamatan”. semoga Alloh Swt,selalu melindungi kita dari Siksa dan mara bahaya Amin.
Marilah kita amalkan doa-doa untuk penlindung diri dan keluarga. Percayalah doa senjata orang mukmin paling ampuh dan kuat.
komen dan share ya.

Leave a Reply