F1 – Kotak Gear Baru Membebankan

F1 digesa memikirkan semula kos kotak gear yang ‘mengerikan’ | Pasukan Formula 1 dan FIA sedang berusaha untuk mengurangkan perbelanjaan untuk kotak gear dengan ketara apabila peraturan baharu berkuat kuasa pada 2026.

Walaupun peraturan unit kuasa kini telah ditetapkan, segala-galanya yang berkaitan dengan casis masih disediakan untuk perbincangan, dan tidak dapat tidak sebahagian daripada tumpuan adalah pada pengurangan kos.

Kotak gear adalah sasaran yang jelas, kerana ia tidak dilihat sebagai pembeza prestasi, dan terdapat usaha pada masa lalu untuk menangani isu penjimatan kos, termasuk percubaan yang tidak berjaya untuk memperkenalkan kotak gear biasa sebelum peraturan semasa berkuat kuasa.

Gear Box F1

Boleh dikatakan pasukan yang paling berminat dalam peraturan masa depan ialah Aston Martin, yang telah menggunakan unit pelanggan dari McLaren dan, akhir-akhir ini, Mercedes selama bertahun-tahun, dan kini perlu menubuhkan jabatan penghantarannya sendiri.

Pasukan Silverstone berminat untuk memastikan mereka berada di hadapan jika terdapat sebarang pergerakan ke arah bahagian standard atau pemudahan umum teknologi yang diperlukan.

“Jika anda melihat kotak gear pada hari ini dan membandingkannya dengan kategori sukan permotoran lain, kotak gear bukan lagi pembeza prestasi,” kata pengetua pasukan Aston, Mike Krack.

“Setiap orang mempunyai prestasi kotak gear yang lebih kurang sama. Tetapi kos kotak gear adalah mengerikan, terutamanya jika dibandingkan dengan kategori lain.

“Jadi dalam dunia had kos, adalah satu soalan untuk bertanya kepada diri sendiri: adakah masuk akal untuk anda menggunakan teknologi yang begitu rumit jika tiada perbezaan dalam prestasi?

“Setiap pasukan membelanjakan antara $8 juta dan $9 juta setahun untuk kotak gear di mana tiada perbezaan dalam prestasi.”

Krack menyatakan bahawa perbincangan dengan FIA mengenai perkara itu sedang berjalan.

“Kami telah berbincang dengan FIA tentang sama ada ia tidak masuk akal untuk menjadi lebih mudah, untuk menjadi lebih kos efektif dalam kotak gear, dengan teknologi yang lebih mudah, dan juga mungkin lebih sedikit unit setahun daripada yang anda perlukan dalam cuba melakukan semua kerja. sukan yang lebih mampan,” kata Krack.

“Jumlah [perbelanjaan] paddock melebihi 100 juta dolar setahun. Anda mungkin bertanya kepada diri sendiri, adakah itu perlu, jika anda melihat kategori lain?

“Jadi itulah sebab mengapa kami sedang berbincang dan mengapa saya fikir sebagai sukan kita perlu bertanya soalan-soalan ini, dan fikirkan sama ada masuk akal untuk kita membuat perkara menjadi lebih mudah.”

Krack menegaskan bahawa dia tidak semestinya mahu melihat semua pasukan menggunakan kotak gear biasa, tetapi berkata beberapa kawasan boleh disasarkan untuk menjimatkan kos.

“Saya fikir senarai itu mungkin panjang,” katanya. “Boleh wujud kompromi yang sihat antara mengekalkan beberapa jenis teknologi. Ambil perbezaan F1, sebagai contoh, yang unik berbanding kategori lain.

“Seamless adalah sesuatu yang boleh dibincangkan, bilangan cogs yang boleh dibincangkan atau beberapa tahap standardisasi boleh diperkenalkan.

“Saya tidak akan pergi sejauh mengatakan kotak gear biasa sesuai untuk semua, atau kotak gear yang sama sesuai untuk semua, tetapi spesifikasi reka bentuk atau perkara seperti itu, hanya untuk mengurangkan kos.”

Bos Ferrari Fred Vasseur bersetuju bahawa kotak gear boleh menjadi sasaran penjimatan kos, tetapi menyatakan bahawa pasukan sudah dikekang kerana terpaksa bekerja dalam had kos.

“Peraturan mengenai transmisi dan sebagainya, sudah pasti, kita boleh cuba mencari sesuatu yang lebih mudah sedikit,” katanya. “Tetapi kami juga mempunyai had kos, dan anda tidak boleh bermain kedua-dua belah pihak. Saya fikir had kos, jika semua orang menghormati had kos, sudah cukup untuk saya.”

Teruskan membaca info menarik di saripkay.com

Leave a Reply