Ferrari dalam krisis ketika musim Formula 1 menuju ke Kanada

Isu kebolehpercayaan Ferrari baru-baru ini telah menjejaskan harapan gelaran pemandu dan pembina mereka, tetapi mereka perlu segera bangkit pada Grand Prix Kanada hujung minggu ini.

Ia adalah hari yang menyakitkan bagi Scuderia di GP Azerbaijan pada hari Ahad, dengan kedua-dua kereta bersara kerana masalah teknikal.

Bagi Charles Leclerc, ia adalah kali kedua dalam tiga perlumbaan dia terpaksa keluar kerana masalah unit kuasa semasa mendahului, dan perlumbaan keempat berturut-turut di mana dia gagal menukar petak utama kepada kemenangan perlumbaan.

Sergio Perez mengambil kesempatan sepenuhnya di Baku, mendahului Leclerc dalam kedudukan pemandu dengan kemenangannya, dengan Max Verstappen membuka jurang 34 mata kepada pemandu Ferrari itu.

Dengan dua persaraan menyelubungi kesilapan strategik Ferrari di perlumbaan rumahnya di Monaco, Monegasque itu bergerak kepada empat kemenangan daripada 15 petak pertama, dengan hanya Jarno Trulli yang memegang kadar penukaran yang lebih rendah (25 peratus) dalam kalangan pemandu yang memenangi sejarah F1.

Sementara itu, hanya Michael Schumacher (+23) dan Alain Prost (+18) mempunyai perbezaan yang lebih tinggi antara kemenangan perlumbaan dan petak pertama berbanding Max Verstappen, yang masing-masing meraih 25 dan 14.

Verstappen sudah pun membuat penampilan GP ke-150nya di Litar Gilles Villeneuve, mencari kemenangan keenamnya musim ini daripada sembilan permulaan.

Ia akan memberikan sedikit ketenangan kepada pemain berusia 24 tahun itu tetapi dia telah berada dalam prestasi terbaik pada hari Sabtu, meraih enam petak utama daripada lapan musim ini, dan boleh menyamai jumlah tertingginya dalam satu musim dari 2019.

Kedudukan petak pertama tidak penting tetapi ia telah terbukti mudah dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan setiap lima pemenang terakhir di Montreal datang dari petak hadapan pada hari Sabtu, rentetan terpanjang seumpama itu dalam F1.

Sejak perlumbaan pembukaan musim ini di Bahrain, Ferrari kekal satu-dua penamat lagi untuk mengatasi Mercedes paling banyak sepanjang masa dalam F1, dengan kedua-duanya mendapat 82.

Pelanggan Ferrari menghadapi perselisihan yang sama

Masalah berterusan untuk pasukan kilang dan pelanggan unit kuasa Ferrari sejak naik taraf pertama di Grand Prix Miami, tempat Zhou Guanyu bersara.

Kedua-dua dia dan Leclerc kemudian bersara daripada GP Sepanyol, selepas Valtteri Bottas terpaksa keluar dari FP2 di Alfa Romeo yang lain kerana kegagalan enjin.

Kedua-dua Mick Schumacher dan Kevin Magnussen mengalami kegagalan MGU-K di Monaco, sebelum Leclerc, Magnussen dan Zhou mempunyai DNF berkaitan unit kuasa di Baku.

Red Bull dalam kawalan

Selepas membetulkan isu kebolehpercayaan mereka sendiri pada permulaan musim, Red Bull telah mengambil bahagian dan kini mengawal kedua-dua kejuaraan.

Pemandu Red Bull telah menamatkan perlumbaan di podium dalam 11 daripada 13 perlumbaan mereka, memperoleh satu-dua dalam tiga daripada lima Grand Prix terakhir dan satu lagi daripada memperoleh jumlah tertinggi dalam satu musim.

Kali terakhir pasukan itu memperoleh enam kemenangan dalam lapan perlumbaan pembukaan musim ini ialah apabila Sebastian Vettel merangkul kejuaraan pemandu pada 2011.

KEDUDUKAN KEJOHANAN

Pemandu

  1. Max Verstappen (Red Bull) 150
  2. Sergio Perez (Red Bull) 129
  3. Charles Leclerc (Ferrari) 116
  4. George Russell (Mercedes) 99
  5. Carlos Sainz (Ferrari) 83 Pembina
  6. Red Bull 279
  7. Ferrari 199
  8. Mercedes 161
  9. McLaren 65
  10. Alpine 47

Leave a Reply