Ini mungkin varian COVID yang ditakuti saintis

Ini mungkin varian COVID yang ditakuti saintis | Subvarian baharu mula muncul, dan terdapat tanda-tanda bahawa ia boleh memintas imuniti kita.

Kes COVID-19 meningkat semula di UK, yang mungkin menunjukkan peningkatan jangkitan pada masa hadapan di AS dan negara lain.

Beberapa subvarian baharu bagi varian Omicron yang dominan, BA.4 dan BA.5, nampaknya mendorong peningkatan kes di UK. Yang membimbangkan, subvarian ini nampaknya memintas sebahagian antibodi daripada jangkitan atau vaksinasi lampau, menjadikannya lebih mudah berjangkit daripada bentuk lain virus SARS-CoV-2.

Terdapat juga beberapa cadangan bahawa subvarian baharu telah berkembang untuk menyasarkan paru-paru, tidak seperti Omicron, yang biasanya mengakibatkan jangkitan saluran pernafasan atas yang kurang berbahaya.

Tetapi ada berita baik di tengah keburukan. Walaupun kes meningkat di UK, kemasukan ke hospital dan kematian meningkat dengan lebih perlahan atau bahkan menurun setakat ini. “Ini boleh bermakna bahawa varian penularan yang lebih tinggi sedang bermain, BA.4 atau 5, [dan] varian ini adalah lebih kurang teruk,” Edwin Michael, ahli epidemiologi di Pusat Penyelidikan Penyakit Berjangkit Kesihatan Global di Universiti Selatan. dari Florida, dia memberitahu The Daily Beast.

Trend boleh berubah, sudah tentu, tetapi penurunan dalam kematian adalah petanda yang menggalakkan bahawa, 31 bulan selepas wabak, semua imuniti yang telah kami bina, dengan kos setengah bilion jangkitan dan berpuluh bilion dolar . vaksin—sebahagian besarnya masih dikekalkan.

Apabila bercakap tentang COVID, perkara-perkara benar-benar mendapat perhatian di UK sehingga baru-baru ini. Kes COVID telah menurun secara berterusan sejak kemuncaknya baru-baru ini iaitu 89,000 jangkitan harian baharu pada pertengahan Mac. Kematian akibat gelombang Mac memuncak sebulan kemudian, sekitar 330 sehari.

Pada awal Jun, kes dan kematian menghampiri paras terendah pandemik mereka. Kemudian datang BA.4 dan BA.5. Cucu kepada varian asas Omicron yang pertama kali muncul pada musim gugur 2021, BA.4 dan BA.5 menampilkan trio mutasi penting dalam protein spike mereka, bahagian virus yang membantu ia melekat dan menjangkiti sel kita. .

Eric Bortz, ahli virologi dan pakar kesihatan awam di Universiti Alaska-Anchorage, menyifatkan BA.4 dan BA.5 sebagai “sublineages yang berbeza secara imunologi.” Dalam erti kata lain, mereka berinteraksi dengan antibodi kita dengan cara yang baru dan mengejutkan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Eropah, respons Kesatuan Eropah terhadap Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS, melabelkan BA.4 dan BA.5 sebagai “varian kebimbangan” hingga pertengahan Mei. Dua minggu kemudian, dua sub-varian baharu itu memulakan proses beransur-ansur untuk memintas bentuk Omicron yang lebih lama di UK. Ketika itulah kes mula meningkat semula.

Ini mungkin varian COVID yang ditakuti saintis

Ia tidak membantu bahawa UK, seperti kebanyakan negara – China sebagai pengecualian besar – telah menarik balik hampir semua sekatan ke atas sekolah, perniagaan, orang ramai dan perjalanan. Sekatan tersebut membantu mengurangkan kes, tetapi pada umumnya tidak popular dan mendatangkan kos ekonomi yang tinggi.

“Terdapat percanggahan antara realiti bagaimana jangkitan berlaku… dan bagaimana orang memilih untuk tidak mengambil banyak langkah berjaga-jaga,” kata John Swartzberg, profesor emeritus penyakit berjangkit dan vaksinologi di UC School of Public Health. Berkeley. Binatang Harian. Dia menyifatkan ia sebagai “keletihan COVID… 100 peratus penduduk dunia pasti sudah mengalaminya.”

Gabungan ekonomi yang dibuka semula sepenuhnya dan subvarian COVID baharu mempunyai kesan serta-merta. Agensi Keselamatan Kesihatan UK merekodkan 62,228 jangkitan baharu pada minggu yang berakhir pada 10 Jun, peningkatan 70 peratus daripada minggu sebelumnya. Kemasukan hospital COVID berkembang lebih perlahan dalam tempoh yang sama, meningkat 30 peratus kepada 4,421.

Walau bagaimanapun, kematian COVID sebenarnya turun 10 peratus kepada 283. Sudah tentu, kematian cenderung tertinggal beberapa minggu selepas jangkitan, jadi tidak mengejutkan jika kadar kematian menurun atau meningkat menjelang akhir bulan ini atau awal berikutnya.

Tetapi mungkin tidak. Ya, BA.4 dan BA.5 lebih mudah ditularkan, kerana protein spike bermutasi itu. Tetapi itu tidak bermakna mereka akan membunuh ramai orang. Walaupun kualiti luar biasa mereka, mungkin BA.4 dan BA.5 sebenarnya tidak lebih berbahaya daripada sub-varian sebelumnya.

Bortz menggariskan satu kemungkinan, bahawa BA.4 dan BA.5 “cukup sukar difahami untuk menjangkiti, tetapi secara amnya tidak cukup sukar difahami untuk mengatasi imuniti yang diperoleh daripada vaksinasi dan/atau jangkitan sebelumnya.”

Sudah tentu, imuniti berbeza dari komuniti ke komuniti, negara ke negara. 67 juta penduduk UK, bagi pihak mereka, telah membangunkan imuniti yang agak serius sejak dua setengah tahun yang lalu.

Puluhan juta penduduk UK mempunyai antibodi semula jadi daripada jangkitan masa lalu. 87 peratus daripada populasi telah diberi vaksin sepenuhnya. 68 peratus dikuasakan. Semua antibodi ini mungkin tidak menghalang jangkitan terobosan, tetapi mereka cenderung untuk mencegah jangkitan terobosan yang serius.

Keterukan lonjakan semasa dalam kes bergantung pada ketahanan antibodi tersebut. Kekebalan, sama ada dari jangkitan sebelumnya atau dari vaksinasi, cenderung berkurangan dari semasa ke semasa. Tetapi seberapa cepat ia pudar, dan dengan kesan apa, tidak dapat diramalkan.

Imuniti yang meluas mungkin bertahan dan peningkatan BA.4 dan BA.5 melanda UK dalam beberapa minggu tanpa membuat lebih ramai orang sakit, atau membunuh mereka. Itulah senario kes terbaik memandangkan kekurangan kemahuan politik dan sokongan orang ramai untuk pusingan baharu sekatan. “Jika kes yang lebih tinggi tidak membawa kepada penyakit atau kematian yang ketara, maka kita boleh hidup dengan virus ini,” kata Michael.

Senario kes terburuk ialah BA.4 dan BA.5 terbukti lebih mampu mengelak pengalaman kami daripada yang dijangkakan oleh pakar pada masa ini. Perhatikan statistik kemasukan ke hospital. Jika kemasukan ke hospital COVID mula meningkat mengikut kadar pertumbuhan kes, ini adalah petanda bahawa sublineage baharu memintas imuniti hasil titik peluh kami.

Dalam kes itu, peningkatan besar dalam kematian pasti akan menyusul.

Itu boleh menjadi bendera merah besar untuk Amerika. Varian COVID cenderung bergerak dari timur ke barat secara global. Varian dan subvarian baharu cenderung muncul di Amerika Syarikat dalam masa beberapa minggu selepas menjadi dominan di United Kingdom. Pada masa ini, BA.4 dan BA.5 hanya menyumbang satu perlima daripada kes baharu di AS. Perkadaran itu dijangka meningkat.

Masalah bagi rakyat Amerika ialah mereka kurang dilindungi daripada British. Ya, rakyat Amerika mempunyai banyak bukti jangkitan masa lalu, tetapi mereka juga berkemungkinan kecil untuk mendapatkan vaksin, malah kurang berkemungkinan mendapat rangsangan. Hanya 67 peratus rakyat Amerika diberi vaksin sepenuhnya. Lebih kurang satu pertiga daripada penduduk AS telah menerima penggalak.

Jadi jika BA.4 dan BA.5 akhirnya menyebabkan peningkatan kematian di UK, mereka berkemungkinan menyebabkan jumlah kematian yang lebih tinggi di Lautan Atlantik yang lain. “Kami agak berada di zon sekarang, di antara dan di antara,” kata Swartzberg. “Tidak jelas ke arah mana keadaan akan pergi.”

Leave a Reply