Israel Serang Hospital Gaza Rusia Anggap Ini Jenayah Perang

ANKARA – Israel Serang Hospital Gaza Rusia Anggap Ini Jenayah Perang | Timbalan Pengerusi Majlis Keselamatan Rusia, Dmitry Medvedev menyifatkan serangan Israel ke atas Hospital Al-Ahli Baptist di Gaza sebagai ‘jenayah perang’, lapor Agensi Anadolu.

Beliau berkata, pihak yang mengambil peluang untuk mengaut keuntungan daripada peperangan itu dan tanpa berfikir panjang mengagihkan sejumlah besar wang untuk membekalkan senjata perlu bertanggungjawab atas perbuatan mereka.

Lebih 500 orang terbunuh dalam serangan udara Israel ke atas hospital itu pada Selasa, menurut jurucakap Kementerian Kesihatan Ashraf al-Qudra. – Bernama

 

Gaza: Ratusan orang terbunuh dalam serangan udara Israel ke atas sebuah hospital di Semenanjung Gaza yang dikepung, menurut pihak berkuasa Palestin, lapor Al Jazeera.

Kementerian Kesihatan di Gaza pada Selasa berkata, sekurang-kurangnya 500 orang terbunuh dalam serangan udara di Hospital Arab Al-Ahli di tengah Gaza.

Jurucakap tentera Israel Daniel Hagari berkata, tiada butiran mengenai kematian hospital.

“Kami akan mendapatkan butiran dan mengemas kini orang ramai. Saya tidak tahu untuk menyatakan sama ada ia adalah serangan udara Israel,” katanya.

Imej yang dikongsi di media sosial kelihatan menunjukkan kebakaran melanda bangunan itu, kerosakan yang meluas dan mayat bertaburan di dalam serpihan.

Sejak Israel mula menyerang Gaza dari udara pada 7 Oktober, puluhan ribu orang yang mencari perlindungan daripada pengeboman melarikan diri ke hospital di seluruh Gaza.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengecam serangan itu dan menuntut perlindungan segera orang awam dan penjagaan kesihatan di kawasan Palestin.

“WHO mengutuk sekeras-kerasnya serangan ke atas Hospital Al Ahli Arab”, kata ketua pengarah agensi kesihatan PBB Tedros Adhanom Ghebreyesus di platform media sosial X.

Mesir berkata, ia mengecam serangan itu “dalam istilah yang paling kuat”. Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau berkata: “Ia tidak boleh diterima untuk menyerang hospital”.

Foto-foto Di Hospital Gaza selepas di Bom oleh Israel

Jom sama-sama kita baca Doa Qunut Nazilah semoga kemenangan dapat pada orang Islam.

Leave a Reply