Jaga-jaga wahai SUAMI, Jangan lakukan 5 perkara ini

Jaga-jaga wahai SUAMI, Jangan lakukan 5 perkara ini  | SUAMI dan isteri masing-masing mempunyai tanggungjawab yang perlu dilaksanakan dalam sesebuah perkahwinan.

Tambahan pula, Islam memberi tuntunan kepada suami isteri agar sentiasa bermuafakat dan bertolak ansur antara satu sama lain demi mewujudkan hubungan yang baik. Ini kerana pasangan suami isteri saling melengkapi antara satu sama lain. Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah ayat 187 yang bermaksud:

“Isteri-isteri kamu berpakaiankan kamu dan kamu berpakaiankan mereka.”

Namun, setiap perkahwinan pasti ada ujian dan cabaran yang perlu ditempuhi oleh setiap pasangan.

Kadang-kadang berlaku salah faham dan pengabaian tanggungjawab di pihak suami atau isteri. Perkara sebegini tidak sepatutnya berlaku kerana Islam meletakkan cinta dan kasih sayang sebagai asas utama perkahwinan. Ini kerana faktor ini akan mewujudkan ketenangan dalam perkahwinan. Firman Allah dalam Surah Ar-Rum ayat 21 yang bermaksud:

“Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya, bahawa Dia menciptakan untukmu (wahai lelaki), isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu berbahagia dan hidup mesra dengan mereka dan dijadikan-Nya di antara kamu (suami dan isteri). isteri ) perasaan cinta dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi penjelasan-penjelasan (yang diketahuinya) bagi orang-orang yang berfikir”.

Suami Nusyuz

Rata-rata masyarakat kita beranggapan nusyuz hanya berlaku kepada isteri terhadap suami, sedangkan perbuatan ini juga boleh berlaku melalui suami terhadap isteri.

Jaga-jaga wahai lelaki, 5 perkara ini boleh jadi asbab suami nusyuz

Nusyuz suami berlaku apabila dia mengabaikan tanggungjawab yang diamanahkan sebagai suami terhadap isteri. Ada ciri-ciri suami nusyuz. Antaranya ialah:

1. Tidak memberikan sokongan luaran dan dalaman

Suami dikira nusyuz apabila dia tidak menyetubuhi isteri tanpa sebab yang dibenarkan syariat dan tidak memberi nafkah yang mencukupi dari segi tempat tinggal, makanan dan pakaian untuk isteri dan anak-anaknya.

2. Sakiti hati isteri

Mencederakan isteri bermakna suami bertindak kejam dan tidak sopan terhadap isteri seperti memukul, menarik rambut, mendera dan lain-lain yang boleh menyebabkan kecederaan pada tubuh isteri.

3. Abaikan isteri

Nusyuz bagi suami apabila tidak mempedulikan isteri seperti tidak berkomunikasi atau bercinta dengan isteri kerana bosan dengan isteri atau ingin mencari orang lain.

4. Tidak menghormati isteri

Tidak menjaga kehormatan isteri juga dianggap nusyuz apabila suami sering mendedahkan aib isteri kepada orang lain terutama dalam urusan rumah tangga.

5. Tidak adil kepada isteri

Suami yang berpoligami tetapi tidak berlaku adil kepada isteri-isterinya dari segi nafkah, keperluan wajib, dan masa giliran isteri-isterinya, suami itu dikira nusyuz.

Semua perkara yang disebut dalam ciri-ciri suami nusyuz akan memberi kesan negatif kepada hubungan kekeluargaan seperti keretakan hubungan suami isteri atau timbulnya ketegangan antara mereka kerana isteri sentiasa merasa tertekan dengan keadaan suami. yang telah mengabaikan tanggungjawabnya.

Jika isteri berhadapan dengan suami yang nusyuz, isteri boleh menggunakan pelbagai cara yang boleh dijadikan panduan untuk menegur suaminya. Antara borang tersebut ialah:

1. Seorang isteri hendaklah bersabar dan menasihati suami dengan cara yang baik seperti mengingatkan suami tentang tanggungjawabnya dan mentaati perintah agama.

2. Berdamai dengan suami dengan meminta bantuan orang tengah, seperti ahli keluarga atau rakan, yang boleh membantu menyelesaikan masalah.

3. Isteri membuat pengakuan di mahkamah sekiranya isu masih tidak dapat diselesaikan.

Oleh itu, suami isteri yang terlibat dalam sebarang konflik rumahtangga hendaklah cuba mengenal pasti punca masalah dan berbincang untuk mencari jalan penyelesaian agar perkahwinan dapat diselamatkan sebelum terlambat.

Kedua-dua pasangan sama ada suami atau isteri hendaklah bertolak ansur antara satu sama lain. Tiada pasangan yang sempurna dalam perkahwinan.

Dalam konteks ini, merujuk kepada sabda Rasulullah yang bermaksud:

“Sebaik-baik kamu adalah yang paling baik terhadap isterinya, dan aku adalah yang terbaik di antara kamu terhadap wanita-wanitaku.” [HR Ibnu Majah 1977]

Oleh itu, teladanilah sifat Rasulullah yang menjadi contoh teladan dalam pelbagai perkara termasuklah dari segi melayani isteri kerana suami yang baik adalah idaman dan impian setiap isteri.

Bagi para suami, masih ada masa untuk memperbaiki diri ke arah yang lebih baik kerana isteri dan keluarga kita adalah kewajipan Allah untuk dijaga dengan sebaik-baiknya.

Leave a Reply