Jana Simpanan Hampir RM40K Dalam Masa 3 Tahun

Jana simpanan hampir RM40K dalam masa 3 tahun | Wanita ini kongsikan tips dan cara terbaik untuk jana simpanan anda hanya ambil masa dalam 3 tahun boleh jana hampir sampai RM40K. Tak percaya? Itulah realiti kehidupan. Siapa boros tidak pandai mengurus wang dengan betul akan rugi dan akan mengalami masalah kewangan. Jika anda mengikut sistem pengurusan wang yang betul, InsyaAllah anda akan berjaya melakukan simpanan yang baik.

Jom ketahui cara dan tips jana simpanan sehingga RM40K dalam 3 tahun

  1. Bila mula kerja, jangan buat hutang jahat dulu
  2. Kalau boleh delay kan beli kereta idaman kita sebab ada perkara lebih penting dari tu
  3. Buat simpanan kecemasan 6 bulan gaji. Gemokkan simpanan dalam akaun kita tu. Bukak siap-siap akaun tabung haji, asb dan daftar koperasi.
  4. Sambil tu kita pecahkan simpanan kita pada dua bahagian. Satu untuk simpanan di TH, lagi satu kita simpan kat asbfinancing.
  5. Kenapa asb financing? Sebab pelaburan ni rendah risiko. Mudah dijual/ cancel loan tu dan takda lock in period. Tapi cadangan saya stay sampai 2-3 tahun ke atas sekurangnya. Pelaburan islamik. Boleh enjoy dividen tahunan tu, kalau boleh ‘peram’ lagi baik.
  6. Lepas 3 tahun dah ada simpanan hampir RM40K +- . Mudah kita nak beli rumah dan bina keluarga kecil kita bersama yang tersayang.
  7. Ajak org tersayang buat simpanan sama, inshaAllah bila plan macam ni kita pun seronok nak simpan sama.
  8. Kalau masih belum nampak jodoh, itu bukan alasan kita tak perlu beli rumah, tak perlu belanja kawin tu semua. Kita ready je kewangan kita, inshaAllah jumpa jodoh sesuai, ha terus langsung nikahi si dia.
Jana Simpanan Hampir RM40K Dalam Masa 3 Tahun
Jana Simpanan Hampir RM40K Dalam Masa 3 Tahun

Dulu masa saya bujang, alhamdulillah sempat saya lengkapkan plan seperti kat bawah.

Semuanya jadi mudah. InshaAllah dengan izinNya.

Moga bermanfaat 🥰

Disclaimer : sesuaikan ikut budget dan gaji korang. Di bawah hanya ilustration atas pengalaman penulis

Amat menarikan perkongsian inu, semoga ada lagi perkongsian-perkongsian yang bermanfaat dan baik dikongsikan oleh mereka dan kita sama-sama amalkan dengan istiqomah, InsyaAllah berjaya.

Sumber:

syafieqahalya

tipkewanganviral

asbfinancing

Leave a Reply