Kaki Scammer Di Mudah.my, Jangan Terpedaya dan Cara Semak Scammer

Kaki Scammer Di Mudah.my, Jangan Terpedaya dan Cara Semak Scammer | zaman sekarang zaman begitu mencabar kerana kita di serang oleh virus apedemik iaitu Covid-19. Dengan pengumuman kerajaan kita dalam musim covid  PKP demi PKP dan banyak lagi membuatkan ramai dibuang kerja dan tidak ada punca pendapatan tetap. Desakan ini telah mewujudkan komuniti scammer, kita sedia maklum di negara kita banyak scammer, macau scammer dan banyak lagi.

Kaki Scammer Di Mudah.my dan Cara Semak Scammer

Harus berhati-hati dengan scammer. Jangan ambil mudah dan senang terhadap kaki scammer ini.

Scammer ada di merata-merata tapi kali ini saya nak cerita scammer dari satu laman web Marketplace iaitu Mudah.my . Kenapa mudah? Kerana iainya mudah untuk peniaga dan pembeli membuat jualan dan belian.\

Jadi disini kaki scammer yang tidak bertanggungjawab akan mengambil kesempatan terhadap peniaga, paling teruk terhadap pembeli. Ada peniaga yang menyamar dan meniaga barang yang sedangkan tiada apa pun. Saya sendiri pernah terkena ketika mahu beli G-sock secondhand harag original pasaran dalam RM330-370, secondhand dijual pada harga RM180-270 bergantung pada tahun dan kondisi jam itu. Selepas saya buat bayaran, hari pembayaran peniaga respon begitu laju dan baik, selepas beberapa hari terus diam dan hilangkan diri.

Bagi pihak saya, agak kecewa tetapi mereka ini kena ingat sebab mereka islam, akhirat nanti mereka ini akan cari saya.

Baca ini : Daftar Semak Portal MyASNB Baki dan Penyata Online

Dekat Mudah.my bukan sahaja scammer dari dalam sendiri malah dari luar negara seperti macau scam dan colleted duit lama seperti orang putih. Hal ini terjadi kerana maklumat peniaga terpapar di detail kerana bagi peniaga mereka ingin memberi maklumat yang tepat dan mudah untuk pembeli serta memberi kepercayaan. Jadi ada scammer ini mengambil kesempatan menjadi pembeli. Salah cara saya faham anda akan terjerat.

Jadi berhati-hatilah dengan scammer. Anda sebenarnya boleh buat semakan.

Berikut adalah cara untuk membuat semakan scam skim penipuan secara atas talian (online). Sila ikuti langkah yang disediakan oleh MYSumber

Laman Web Semakan Skim Penipuan Secara Online

Semoga perkongsian kali ini dapat membantu anda dari terkena penipuan dan kaki scam ini. Semoga bermanfaat.

Leave a Reply