KEPUTUSAN PENGHAKIMAN SEMAKAN KEHAKIMAN WAN RAMLI vs. TENTERA DARAT & KERAJAAN

KEPUTUSAN PENGHAKIMAN SEMAKAN KEHAKIMAN WAN RAMLI

KEPUTUSAN PENGHAKIMAN SEMAKAN KEHAKIMAN WAN RAMLI vs. TENTERA DARAT & KERAJAAN | Sebelum ini kita dikejutkan oleh satu kes seoarng tentera yang tidak mahu menerima suntikan vaksin. Beliau tahu apa itu sebenarnya program vaksinasi, jadi beliau bertindak untuk tidak menerima suntikan vaksin covid-19 kerana isu kesihatan, kebolehpercayaan, keberkesanan dan mudarat-mudarat yang mendapat.

SEMAKAN KEHAKIMAN WAN RAMLI

Seperti semua sedia maklum permohonan Semakan Kehakiman kes pemecatan Wan Ramli GAGAL kerana YA Hakim Mahkamah Tinggi membuat keputusan berkaitan empat isu utama yang dibicarakan:

(a) Hak untuk didengari;
(b) Kesahihan perintah vaksin COVID-19;
(c) Keadilan prosedur; dan
(d) Hak pencen.

Berdasarkan isu-isu dibicarakan YA Hakim mendapati Pemohon didakwa mengikut seksyen 50(2), 49(b), 51 dan sebagai alternatif di bawah seksyen 87 Akta 77 bagi kesalahan:

(i) tidak mematuhi arahan divaksinasi;

(ii) bahasa mengancam atau menderhaka pegawai atasan;

(iii) ingkar Perintah Tetap; dan

(iv) berkelakuan prejudis ketenteraman dan disiplin perkhidmatan.

Dan YA Hakim berpendapat Semakan Kehakiman ini berjaya sekiranya Pemohon membuktikan Responden:

a. Bagi arahan diberikan salah;
b. Lakukan perkara tidak relevan;
c. gagal mempertimbangkan perkara berkaitan.

Maka tidak hairan permohonan Wan Ramli GAGAL manakala semakan kehakiman kita mencabar Pekeliling Bil.4, Garis Panduan 3.0 dan arahan kepada kakitangan UM di Mahkamah yang sama BERJAYA.

Bahasa mudah faham YA Hakim buat keputusan Tentera tidak boleh:

a. Ingkar arahan pegawai atasan,
b. bahasa kasar dengan pihak atasan.
c. prejudis dalam perkhidmatan.

Ringkas, pemohon gagal membangkitkan isu-isu antara lain Perintah Tetap untuk Tentera Darat terima suntik ubat dalam kajian ke tubuh badan salah dan bersifat diskriminasi sekaligus melanggar Artikel 6 Unesco.

🤫🇲🇾

Nota kaki: Kes Wan Ramli Wan Seman kini didengar panel tiga Hakim di Mahkamah Rayuan dan pemohon diwakili oleh Tetuan Hafiz Norkhan & Co. sebelum ini pemohon diwakili peguam lain.

Saya sendiri sudah menerima suntikan vaksin covid-19 pada awal tahun 2020 dan saya juga menerima kesan AEFI. Selepas dos kedua saya tidak menerima lagi suntikan kerana saya mengalami ASTMA dan kondisi badan saya semakin lemah dan mudah tidak sihat. Apakah ia disebabkan vaksin? atau covid? Kerana saya tidak pernah dijangkitinya. Semoga kita semua diberi kesi

sumber dari: YYCC

Leave a Reply