Lampu Minyak Menyala. Berapa Jauh Boleh Pandu Lagi ? Ini Jawapannya

Lampu Minyak Menyala. Berapa Jauh Boleh Pandu Lagi ? Ini Jawapannya | Apabila lampu amaran tangki bahanapi yang telah hampir kosong telah menyala di kelompok instrument (instrument cluster), sudah pasti pemandu-pemandu yg berhemah akan ke stesen minyak berdekatan untuk mengisi bahanapi. Kebiasaannya apabila lampu amaran bahanapi yg hampir kosong menyala, sudah tentu pemandu akan memandu dengan mengawal kelajuan supaya penjimatan bahanapi yang maksimum boleh dicapai untuk mendapatkan jarak perjalanan yg paling jauh.

Pernahkan Lampu Minyak Menyala?? Berapa Jauh Boleh Pandu Lagi ? Baca Ni..

Tetapi mungkin tidak ramai yg tahu berapa jauh lagikah jarak yang mampu dilalui oleh sesebuah kenderaan setelah lampu amaran bahanapi tlah menyala. Di sini kami senaraikan anggaran jarak yang boleh dilalui oleh sebahagian dari jenama kereta terkenal di Malaysia…

Jarak yang diberikan pula hanyalah anggaran & bergantung kepada faktor pemanduan seperti pecutan dan kelajuan, juga dengan kondisi kereta & modifikasi yang telah dilakukan oleh pemilik kepada kereta mereka. Careta.my tidak bertanggungjawab jika terjadi sebarang kejadian yg tidak diingini seperti kenderaan tersadai di tepi jalan disebabkan oleh tangki bahanapi yg kekeringan.

check minyak kereta anda

Untuk yang ditulis “tidak pasti”, lampu amaran menyala bergantung kepada jarak sehingga tangki bahan api kering.

Kesimpulannya anda sahaja yang akan memahami karenah kereta anda dan cara penjimatan minyak dan kadar kegunaannya. Semoga bermanfaat.

Leave a Reply