Najib tidak boleh cuci tangan skandal LCS, kata Rafizi

PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Najib Razak tidak boleh “mencuci tangan” berhubung skandal kapal tempur pantai (LCS), kata timbalan presiden PKR Rafizi Ramli.

Rafizi berkata ini kerana Najib, yang memegang jawatan ketika kerajaan menandatangani perjanjian untuk projek LCS dengan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) pada 2011, adalah satu-satunya orang yang mempunyai kuasa untuk mempengaruhi perubahan dalam reka bentuk kapal daripada keperluan tentera laut.

Dalam satu kenyataan, Rafizi juga mendakwa Najib pernah berurusan dengan DCNS sebelum ini, telah menggunakan perkhidmatannya untuk projek “mega” negara yang lain.   DCNS, kini dikenali sebagai Naval Group, ialah sub-kontraktor untuk projek LCS.  Syarikat yang sama juga menjual dua kapal selam kelas Scorpene kepada Malaysia pada 2002.

Rafizi mendakwa beliau memiliki dokumen bocor yang memberi gambaran bahawa perjanjian untuk kapal tempur pesisiran pantai itu “ditetapkan terlebih dahulu” walaupun sebelum kerajaan menandatangani perjanjian dengan BNS.   Beliau berkata dokumen-dokumen ini, serta pengabaian kementerian dan BNS terhadap pandangan tentera laut mengenai reka bentuk kapal, mencadangkan campur tangan politik dalam pemerolehan kapal.   “Sebab itu saya katakan bekas perdana menteri Najib Razak tidak boleh mencuci tangan daripada skandal ini, meminta Najib menjawab soalan yang dibangkitkan,” katanya.Rafizi mendakwa beliau memiliki dokumen bocor yang memberi gambaran bahawa perjanjian untuk kapal tempur pesisiran pantai itu “ditetapkan terlebih dahulu” walaupun sebelum kerajaan menandatangani perjanjian dengan BNS.   Beliau berkata dokumen-dokumen ini, serta pengabaian kementerian dan BNS terhadap pandangan tentera laut mengenai reka bentuk kapal, mencadangkan campur tangan politik dalam pemerolehan kapal.   “Sebab itu saya katakan bekas perdana menteri Najib Razak tidak boleh mencuci tangan daripada skandal ini, meminta Najib menjawab soalan yang dibangkitkan,” katanya.

Pada Khamis, Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara Wong Kah Woh berkata kementerian pertahanan dan BNS telah mengabaikan pandangan tentera laut mengenai projek LCS.

Wong berkata tiada satu kapal pun telah disiapkan walaupun Putrajaya telah membelanjakan RM6 bilion untuk projek itu, yang diberikan kepada BNS melalui rundingan terus.

Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein kemudian berkata mereka yang terlibat dalam salah laku dalam projek itu akan dibawa ke muka pengadilan. Beliau berkata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia masih menyiasat kes itu.

Teruskan Setia bersama

Leave a Reply