Nunez boleh jadi seperti Torres tetapi ‘lebih pantas’ untuk Liverpool

Darwin Nunez mempunyai ciri yang serupa dengan bekas penyerang Liverpool, Fernando Torres, tetapi mungkin sebenarnya lebih pantas, menurut salah seorang bekas jurulatih Uruguay itu.

Perpindahan Nunez dari Benfica ke Liverpool telah disahkan pada hari Selasa, dengan kelab Portugal itu mendedahkan bayaran sebanyak £64 juta, dengan tambahan £21.4 juta lagi berpotensi.

Pemain berusia 22 tahun itu menikmati musim 2021-22 yang prolifik, menjaringkan 34 gol dalam 41 perlawanan dalam semua pertandingan.

Torres, yang bermain untuk Liverpool antara 2007 dan 2011, menjaringkan 81 gol dalam 142 penampilan untuk The Reds sebelum membuat perpindahan wang besar ke saingan Chelsea, dan pada kemuncaknya dianggap sebagai salah satu penyerang terbaik di dunia.

Perbandingan telah dibuat antara Nunez dan Torres, dengan perawakan yang sama dan meledak, dan bekas penolong pengurus Almeria David Badia percaya yang pertama sebenarnya lebih cepat daripada kedua-duanya.

Badia bekerja dengan Nunez pada musim 2019-20 di peringkat kedua Sepanyol, dengan penyerang itu menjaringkan 16 gol dalam 32 perlawanan liga untuk Almeria sebelum berpindah ke Benfica.

Badia berkata mengenai perbandingan dengan Torres: “Sudah tentu, Fernando adalah lelaki Sepanyol, [jadi] saya akan melindunginya, tetapi saya fikir Darwin lebih pantas sedikit daripadanya.

“Apabila Darwin menguasai bola, dia seorang pemain yang sangat bagus, dia boleh mengawal bola, dia boleh melindungi bola.

“Mungkin Fernando [sedang] melakukan tindakan yang sama pada kelajuan yang sedikit lebih rendah, itu juga bagus kerana anda boleh melakukan banyak perkara lain, tetapi pada pendapat saya, Darwin boleh melakukan permainan dengan lebih pantas.”

Badia juga menggariskan ciri-ciri Nunez yang sepatutnya menjadikannya sesuai untuk berada dalam pasukan Jurgen Klopp.

Dia menambah: “Saya fikir ia adalah gabungan banyak perkara.

“Ia bukan hanya satu perkara yang dia ada, tetapi jika saya perlu mengatakan sesuatu antara yang lain – ia adalah perubahan rentak yang dia ada, dan kelajuan yang dia boleh kekalkan dalam jarak jauh.

“Dia boleh mengekalkan kelajuan ini selama 30, 35, 40 meter, dan kemudian apabila dia tiba di penghujung pergerakan, dia boleh menyelesaikannya di dalam kotak.”

Klopp kerap merujuk pemainnya sebagai “raksasa mentaliti”, dan Badia pasti Nunez akan sesuai di Anfield dalam hal itu juga, menunjukkan bagaimana pemain itu kembali daripada masalah lutut yang serius pada awal kariernya.

“Seratus peratus [dia mempunyai mentaliti],” tambahnya. “Saya rasa dia mengalami salah satu kecederaan paling teruk yang boleh dialami pemain ketika berusia 16 atau 17 tahun. Dan selepas itu dia menjadi lebih kuat.

“Adalah sangat penting apabila pemain mengalami kecederaan ini dia boleh mengembangkan dirinya dan terus berusaha untuk memiliki watak ini, mentaliti ini.

“Saya fikir mentaliti yang dia ada, cita-cita yang dia ada dan tumpuan yang dia miliki selama ini, dia berusaha untuk itu.

“Jika ada seorang jurulatih yang boleh meningkatkan pemain, dia adalah jurulatih Liverpool [Klopp]. Akhirnya, saya fikir dia berada dalam salah satu senario terbaik, atau mungkin pasukan terbaik di dunia sekarang di mana dia boleh terus bertambah baik dan saya fikir dia masih mempunyai cara yang jauh untuk diperbaiki.”

Leave a Reply