Paksa Makan 80 Cili Seminggu, 1,280 Cili Disumbat Dalam Mulut Bella Selama 4 Bulan

Dipaksa Makan 80 Cili Seminggu, 1,280 Cili Disumbat Dalam Mulut Bella Selama 4 Bulan | Dua hari lalu Hakim dan semua pihak yang terlibat dalam perbicaraan kes pengasas Rumah Bonda yang didakwa mengabai dan mengani4ya remaja perempuan sindrom Down itu melawat lokasi kejadian di sebuah unit kondominium di Wangsa Maju.

Isu berkaitan adik Bella terhadap kes p3ndera4n yang dialaminya terus hangat diperkatakan sejak beberapa hari ini.

Memetik Harian Metro, mahkamah juga mendengar keterangan bahawa remaja itu tidak dibenarkan minum air selama beberapa hari kerana tidak mendengar cakap Siti Bainun.

Sementara itu, di Mahk4mah Sesyen Kualam Lumpur semalam diberitahu Bella diberi makan 20 biji cili padi selama beberapa kali seminggu oleh pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali.

Lebih pilu, menurut keterangan saksi pendakwaan kelima yang juga penghuni rumah kebajikan itu, Yasmin Nahar Mahmood berkata Bella juga dim4rah dan divgut diberi a1r pan4s jika tidak mendengar cakap, selain ditend4ng di pervt jika menj3rit kuat ketika diberi suntikan pic4gari.

Bercerita lanjut mengenai kej4dian itu, saksi berkata dia atau seorang lagi penghuni rumah terbabit dikenali sebagai Aida mengira jumlah cili padi berkenaan.

Menjawab soalan balas peguam Siti Bainun, Farhan Maaruf, Yasmin bersetuju Bella diberikan cili padi beberapa kali seminggu.

Farhan bertanyakan sama ada Siti Bainun mengeluarkan arahan untuk mengira jumlah cili itu secara spesifik dan Yasmin Nahar menjawab ‘ya’.

Peguam itu turut mempersoalkan adakah mangsa tidak mengalami s4kit perut akibat memakan 80 cili kerana jika diikutkan perkiraan mangsa diberi makan empat kali seminggu.

Paksa Makan 80 Cili Seminggu

“Katakan Bella did3r4 empat bulan, kiranya 1,280 cili padi disvmbat dalam mulut Bella,” soal peguam itu.

Yasmin juga berkata, Siti Bainun mend3r4 remaja itu setiap hari selama hampir empat bulan yang berlaku pada setiap malam sejak Mac 2021 hingga 24 Jun 2021.

Ditanya sama ada mulut Bella menunjukkan tanda melec3t dan kemer4h-mer4han akibat makan cili padi itu, Yasmin berkata, terdapat kesan merah dan cili padi itu dibuang mangsa.

Dalam pada itu, mengenai isu Bella tidak dibenarkan minum air, saksi berkata remaja 13 tahun itu curi-curi minum dan dia juga turut memberikan air kepada Bella secara curi-curi.

“Siti Bainun juga arahkan saya pegang bahu Bella ketika berdiri dan menyuruh remaja itu untuk melutut dan divgut bagi air p4nas. Bella juga ada dihentak kepala di dinding, di3j3k dan dip3rbd0hkan,” katanya.

Sebelum ini, Siti Bainun, mengaku tidak bersalah atas dua pertvduhan iaitu mengabai dan menganiaya remaja perempuan itu sehingga menyebabkan m4ngsa mengal4ami kec3der4an fizikal serta emosi.

Sumber: Rotikaya

Leave a Reply