Perlindungan dan Pengurangan Kekebalan Semulajadi dan Hibrid kepada SARS-CoV-2

LATAR BELAKANG
Jangkitan coronavirus 2 (SARS-CoV-2) sindrom pernafasan akut yang teruk memberikan imuniti semula jadi terhadap jangkitan semula. Kajian terbaru menunjukkan penurunan imuniti yang diberikan oleh vaksin BNT162b2. Tempoh masa imuniti semula jadi dan hibrid tidak diketahui.

KAEDAH
Menggunakan pangkalan data Kementerian Kesihatan Israel, kami mengekstrak data dari Ogos dan September 2021, apabila varian B.1.617.2 (delta) diutamakan, daripada semua orang yang sebelum ini telah dijangkiti SARS-CoV-2. atau yang telah dijangkiti. vaksin coronavirus 2019. Kami menggunakan regresi Poisson dengan pelarasan untuk faktor yang mengelirukan untuk membandingkan kadar jangkitan sebagai fungsi masa sejak peristiwa pemberian imun yang terakhir.

KEPUTUSAN
Bilangan kes jangkitan SARS-CoV-2 bagi setiap 100,000 orang-hari berisiko (kadar terlaras) meningkat mengikut masa sejak vaksinasi BNT162b2 atau sejak jangkitan sebelumnya. Di kalangan orang yang tidak divaksinasi yang telah pulih daripada jangkitan, kadar ini meningkat daripada 10.5 di kalangan mereka yang dijangkiti 4 kepada kurang daripada 6 bulan lebih awal kepada 30.2 di kalangan mereka yang dijangkiti 1 tahun atau lebih awal. Di kalangan orang yang telah menerima satu dos vaksin selepas jangkitan sebelumnya, kadar pelarasan adalah rendah (3.7) di kalangan mereka yang telah diberi vaksin kurang daripada 2 bulan lebih awal, tetapi meningkat kepada 11.6 di kalangan mereka yang telah diberi vaksin sekurang-kurangnya 6 bulan lebih awal. . Dalam kalangan orang yang sebelum ini tidak dijangkiti yang telah menerima dua dos vaksin, kadar pelarasan meningkat daripada 21.1 di kalangan mereka yang telah diberi vaksin kurang daripada 2 bulan lebih awal kepada 88.9 di kalangan mereka yang telah divaksin sekurang-kurangnya 6 bulan lebih awal.

Perlindungan dan Pengurangan Kekebalan Semulajadi dan Hibrid kepada SARS-CoV-2

KESIMPULAN
Dalam kalangan orang yang pernah dijangkiti SARS-CoV-2 sebelum ini (tidak kira sama ada mereka telah menerima sebarang dos vaksin atau menerima dos sebelum atau selepas jangkitan), perlindungan terhadap jangkitan semula berkurangan dengan peningkatan masa sejak peristiwa pemberian imuniti terakhir; walau bagaimanapun, perlindungan ini lebih besar daripada yang diberikan selepas masa yang sama berlalu daripada penerimaan dos kedua vaksin di kalangan orang yang tidak dijangkiti sebelum ini. Satu dos vaksin selepas jangkitan meningkatkan perlindungan terhadap jangkitan semula.

Sentiasa Kunjungi Saripkay.com kerana pelbagai berita, cerita dan maklumat menarik disini.

Leave a Reply