Permainan Epic Games platform perkongsian model 3D

Permainan Epic Games memperoleh Sketchfab, platform perkongsian model 3D | Permulaan Sketchfab yang berpangkalan di New York telah diambil alih oleh Epic Games, syarikat di belakang Fortnite dan Unreal Engine. Sketchfab telah membina platform untuk memuat naik, memuat turun, melihat, berkongsi, menjual, dan membeli aset 3D. Pada asasnya, ia adalah repositori utama untuk fail 3D di web.

Epic Games tidak mendedahkan syarat perjanjian. Sketchfab akan terus beroperasi sebagai jenama dan tawaran yang berasingan. Epic Games juga mengatakan bahawa semua integrasi dengan alat pihak ketiga akan tetap tersedia, walaupun dengan Unity.

Baca sini: Cara Mudah Beli dan Bayar Barang di Shopee Malaysia (Online Banking)

Perjanjian itu masuk akal kerana Epic Games telah berkembang, dan memperoleh, beberapa alat pengarang yang paling popular. Unreal Engine telah menjadi salah satu enjin permainan video paling popular sejak dua dekad yang lalu.

Baru-baru ini, Mesin Unreal telah digunakan untuk kes penggunaan yang berbeza di luar permainan video, seperti kesan khas, penerokaan 3D dunia maya, projek realiti campuran, dan banyak lagi.

Tetapi enjin tanpa aset cukup tidak berguna. Itulah sebabnya pencipta merancang aset 2D dan 3D mereka sendiri, menyumber keluar proses ini, atau membeli aset secara langsung. Ini membawa kepada penciptaan keseluruhan ekosistem aset dan pencipta.

Epic Games mempunyai pasar Unreal Engine sendiri, tetapi Sketchfab telah berusaha untuk membina pasar 3D terunggul selama bertahun-tahun dengan tiga tonggak utama: teknologi, jangkauan, dan kerjasama.

Dari segi teknologi, Sketchfab membolehkan anda melihat model 3D di mana-mana platform. Pemapar Sketchfab berfungsi dengan semua penyemak imbas utama pada kedua-dua peranti desktop dan mudah alih; anda boleh melihat contoh di Sketchfab. Ia juga berfungsi dengan alat dengar realiti maya. Anda boleh memuatkan model 3D dari aplikasi pemodelan 3D kegemaran anda, seperti Blender, 3ds Max, Maya, Cinema 4D, dan Substance Painter.

Sketchfab juga dapat menukar format apa pun ke format fail glTF dan USDZ. Format tersebut berfungsi dengan baik pada Android dan iOS.

Ketika menjangkau, Sketchfab telah berkembang pesat selama bertahun-tahun. Pada tahun 2018, syarikat berkongsi beberapa metrik: 1 bilion paparan, 2 juta ahli, dan 3 juta model 3D. Pada masa yang sama, syarikat melancarkan kedai untuk pencipta membeli dan menjual aset secara langsung di platform.

Akhirnya, Sketchfab mengeluarkan ciri menarik untuk syarikat yang bekerja dengan model 3D sepanjang masa: Sketchfab untuk pasukan. Ini adalah perisian sebagai permainan perkhidmatan yang membolehkan anda berkongsi akaun Sketchfab dengan anggota pasukan yang lain. Pada dasarnya ia berfungsi seperti folder kongsi Google Drive, tetapi untuk model 3D.

Dengan pemerolehan hari ini, Epic Games akan membuat beberapa perubahan segera. Sehingga hari ini, bayaran kedai telah dikurangkan dari 30% kepada 12%, sama seperti Epic Games Store. Syarikat itu juga mengurangkan komisen ArtStation sebaik sahaja memperoleh ArtStation.

Bagi pengguna Sketchfab yang membayar yuran langganan bulanan, semuanya kini sedikit lebih murah. Semua ciri rancangan Plus kini tersedia secara percuma, semua ciri rancangan Pro tersedia untuk pelanggan Plus, dll.

“Kami membuat Sketchfab dengan misi untuk membawa era kreativiti baru dan memberikan perkhidmatan kepada pencipta untuk memaparkan karya mereka secara dalam talian dan menjadikan kandungan 3D dapat diakses,” kata Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Sketchfab Alban Denoyel di iklan tersebut. “Bergabung dengan Epic akan memungkinkan kami untuk mempercepat pengembangan Sketchfab dan rangkaian alat dalam talian kami yang kuat, semuanya memberikan pengalaman yang lebih hebat lagi kepada pencipta. Kami bangga dapat bekerjasama dengan Epic untuk membina Metaverse dan membolehkan para pencipta meneruskan pekerjaan mereka lebih jauh. ”

Dengan pengambilalihan ArtStation dan Capturing Reality, Epic Games telah menjadi gelombang pengambilalihan. Jelas bahawa syarikat itu ingin membuat suite pemaju end-to-end untuk industri permainan.

Leave a Reply