Permohonan Semakan Status Halal Secara Online dan SMS

Permohonan Semakan Status Halal Secara Online dan SMS | Kita sedia maklum bahawa negara Malaysia adalah negara islam, dalam segi permakanan, produk makanan mestilah diiktiraf dan diyakini untuk dimakan, oleh itu pihak berwajib JAKIM ( Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ) telah mengambil berat isu makanan halal ini agar umat islam di negara ini mendapat bahan makanan yang bersih serta suci. Pastikan yang halal jangan yang tidak halal, jika tidak halal jadi haram bagi umat islam. Produk muslim produk halal.

 “Mencari yang halal adalah fardhu (wajib) bagi setiap orang Islam.” (Riwayat Dailami)”

Terdapatnya logo dan cara semakan status halal ini akan menjamin kesejahteraan rakyat islam di negara ini dengan tidak lagi ada rasa ragu-ragu serta was-was terhadap produk makanan yang akan dibeli dan dimakan nanti.

Logo Halal Malaysiia

Logo Halal Malaysia dan Satu-satunya Logo Halal yang diiktiraf di Malaysia


Permohonan Semakan Status Halal secara online

Berikut adalah senarai untuk buat semakan Halal :-

 

Semakan secara SMS

Selain itu, jika anda merasa ragu-ragu tentang kehalalan produk sesuatu syarikat, boleh juga membuat semakan dengan telefon bimbit anda sahaja, caranya : –

  • Taip HALAL<jarak> SEMAK<jarak>[No. Pendaftaran Syarikat – ROC] dan SMS ke 15888.
Maklumat lanjut sila layari laman web :- http://www.mysms.gov.my.

Semoga perkongsian sedikit maklumat ini dapat membantu umat Islam dalam memilih makanan yang Halal.

Admin berharap perkongsian Permohanan Semakan Produk Halal ini dapat membantu sedikit sebanyak anda dalam memilih produk halal yang ada dipasaran Malaysia, support dan sokonglah produk kita dan produk muslim.
Semoga kita terhindar dari memilih makanan atau produk yang tidak halal, pastikan semuanya halal. Bila makanan halal darah daging kita halal dan sihat serta baik.
Anda jika berasa was-was jangan sesekali membelinya dan haruslah cari produk lain dan yakini logo halal adalah betul dari JAKIM.

 

Leave a Reply