Politik: Tun Mahathir Bazirkan RM529 Billion Wang PETRONAS – Tengku Razaleigh Hamzah

Politik: Tun Mahathir Bazirkan RM529 Billion Wang PETRONAS – Tengku Razaleigh Hamzah

Tengku Razaleigh bongkarkan tentang Tun M atau dikenali Tun Mahathir Bazirkan RM529 Billion.

Petroliam Nasional Berhad atau lebih dikenali sebagai Petronas (digayakan sebagai PETRONAS) ialah sebuah syarikat minyak dan gas multinasional Malaysia. Ditubuhkan pada 17 Ogos 1974 dan dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia, syarikat ini telah mendapat hak keseluruhan terhadap sumber-sumber minyak dan gas di Malaysia dan diamanahkan dengan tanggungjawab untuk membangunkan dan menambah nilai kepada sumber-sumber tersebut.

Fortune Global 500 telah meletakkan Petronas sebagai sebuah syarikat ke-95 terbesar di dunia pada tahun 2008 dan ke-80 terbesar pada tahun 2009. Ia juga meletakkan Petronas sebagai syarikat perbadanan ke-13 paling banyak membuat keuntungan di dunia dan yang paling banyak keuntungan di Asia. Menurut senarai kedudukan yang diterbitkan oleh Forbes Global 2000, Petronas Gas diumumkan sebagai syarikat awam ke-1881 terbesar di dunia pada tahun 2017.

*Penafian – artikel ini hanya dipetik Dari sumber-sumber tertentu Dan admin tidak akan bertanggujawab diatas Komen mahupun ketidakpuasan terhadap artikel ini.

Tim Mahatihir Bazirka RM529 billionSumber

Leave a Reply