Projek jalur lebar SpaceX kemungkinan menyebabkan pelanggaran satelit di Orbit

Projek jalur lebar SpaceX kemungkinan akan menyebabkan bencana pelanggaran satelit di orbit Bumi rendah, kata pihak lawan | Dengan pelancaran ribuan satelit ke Orbit Bumi Rendah (LEO), kurang dari 1,000 kilometer atau 625 batu dari permukaan oleh jutawan Elon Musk, SpaceX, ancaman pelanggaran bencana yang menjadikan ruang ini tidak praktikal, memberi amaran kepada pengarah pesaingnya, Arianespace, Stephane Israel . lapor agensi berita AFP.

Pada persidangan yang ditaja oleh PBB baru-baru ini mengenai matlamat pembangunan ruang lestari di Geneva, Israel juga memberi amaran mengenai “monopoli de facto” ruang oleh syarikat Musk.

Sebagai contoh, dia mengatakan bahawa daripada lebih dari 9.000 satelit yang dihantar ke orbit sejak 1957, bahagian SpaceX adalah 1,677 sebagai sebahagian daripada projek Starlinknya. Dia menambah bahawa 35 peratus daripada semua satelit yang beroperasi hari ini adalah milik seorang lelaki tunggal, Elon Musk. “Dan jika satelit dengan berat lebih dari 50 kg dimasukkan, itu lebih daripada 50 peratus,” laporan AFP menyebut.

Menurut laporan itu, projek konstelasi Starlink Musk baru-baru ini mendapat izin dari pengawal selia AS, Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC), untuk menyediakan jalur lebar dari ruang angkasa dan meletakkan batu satelit di orbit lebih rendah daripada cadangan di atas, membuat marah beberapa pesaing. Rancangan SpaceX adalah untuk merangkumi kawasan terpencil dan tidak tersambung dengan dunia dengan sambungan internet.

Bagaimanapun, saingan menyatakan bahawa ketinggian yang lebih rendah dapat meningkatkan risiko perlanggaran satelit dan gangguan radio yang lebih besar.

Baca ini:- PERMOHONAN BANTUAN BELIA RM1000 2021 BERUMUR 18 HINGGA 30 TAHUN

“Kami mahu ruang tetap dapat diakses untuk aktiviti manusia … tetapi kami menolak ruang Wild West. Tanggungjawab kami untuk memastikan bahawa orbit Bumi rendah dapat dikekalkan dalam jangka panjang,” kata Israel pada persidangan yang ditaja oleh PBB.

Dia menambah bahawa beberapa perlanggaran telah dilihat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sekurang-kurangnya dua daripadanya melibatkan satelit Starlink, memperingatkan bahawa “dengan cepat, kita dapat menemukan diri kita dalam senario bencana yang akan menjadikan orbit ini tidak praktikal.”

SpaceX telah meminta kebenaran dari FCC untuk sehingga 42,000 satelit. Itu telah memberi tekanan pada Arianespace, usaha sama antara Airbus dan Safran multinasional Perancis, untuk mempercepat pelancarannya sendiri.

Menurut Fortune Business Insights, ukuran pasaran perkhidmatan pelancaran ruang angkasa global adalah $ 12.67 bilion pada tahun 2019 dan diproyeksikan akan mencapai $ 26.16 bilion pada tahun 2027.

sumber

Leave a Reply