Semak Keputusan SPM 2020 pada 10 Jun ini

Semak Keputusan SPM 2020 pada 10 Jun ini | Berita baik dinantikan pelajar SPM 2020 sudah hampir tiba, anda semua boleh buat semakan bermulan JUN ini. Semoga mendapat keputusan yang baik pada anda.

PUTRAJAYA: Keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 akan diumumkan pada 10 Jun bermula jam 10:00 pagi. M.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dalam pernyataan yang dimaklumkan, calon sekolah dan swasta boleh menyemak keputusan melalui dua kaedah, yang pertama dalam talian di pautan myresult1.moe.gov.my atau myresult2.moe.gov. My untuk mendapatkan keputusan

Dia mengatakan bahawa calon juga boleh memeriksa melalui kaedah kedua, iaitu melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS), untuk mendapatkan ringkasan keputusan SPM 2020 anda ikut langkah di bawah ini:-

  • Dengan menaip SPM <jarak> NoKP <jarak> Nombor putaran dan hantar di 68886.

Menurut KPM, perkhidmatan ini akan diaktifkan mulai pukul 10:00 pagi pada tarikh tersebut, iaitu pada hari Khamis hingga 6:00 petang pada 17 Jun.

“Bagi calon sekolah yang tidak mempunyai akses ke Internet, sekolah akan mengenal pasti calon dan memberitahu kaedah yang sesuai untuk mendapatkan keputusan ujian,” katanya hari ini dalam satu kenyataan.

Menurut KPM, bagi calon persendirian yang tidak mempunyai akses ke Internet, Jabatan Pelajaran Negeri atau Pejabat Pelajaran Daerah akan mengenal pasti calon persendirian dan melaporkan kaedah yang sesuai untuk mendapatkan keputusan ujian.

Sebanyak 401,105 calon mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM 2020 di 3,310 pusat ujian di seluruh negara dari 22 Februari hingga 25 Mac.

Peperiksaan SPM 2020 dianggap paling mencabar dalam sejarah pelaksanaan selama 57 tahun kerana, untuk pertama kalinya, peperiksaan awam mengikuti prosedur operasi standard (SOP) yang pertama kali diperkenalkan.

SOP pertama adalah memastikan keselamatan calon dan proctor peperiksaan berada di tahap tertinggi untuk mengawal penyebaran Covid-19.

Sesi kedua SPM 2020 juga diadakan dengan seramai 2,969 calon duduk di 197 pusat ujian di seluruh negara dari 6 hingga 23 April, khusus untuk calon yang tidak dapat menduduki peperiksaan sesi pertama kerana mereka memberi keputusan positif untuk Covid-19 atau harus menjalani masa karantina seperti yang diarahkan oleh Kementerian Kesehatan.

SPM 2020 sepatutnya berlangsung antara 16 November dan 7 Disember 2020, tetapi ditangguhkan sehingga 6 Januari dan kemudian ditangguhkan lagi pada 22 Februari.

Baca ini:- Semak Nombor Telefon Prepaid dan Postpaid Anda

Semoga mendapat kerjayaan dalam keputusan SPM 2020 dan jika kurang berjaya jangan sedih kerjaya anda baru bermula. Banyak lagi pilihan yang baik boleh dibuat. InsyaAllah.

Sumber: Utusan

Leave a Reply