Gempak!! Samsung Akan Keluarkan Simpanan Memori ( RAM ) Separuh Terabait

Gempak!! Samsung Akan Keluarkan Simpanan Memori ( RAM ) Separuh Terabait | siapa tidak kenal dengan syarikat terkemuka ini Samsung, satu jenama tidak asing dalam pembuatan telefon dan teknologi. Kini ia hadir dengan cip RAM DDR5

Menggunakan teknologi susun lapisan yang lebih cekap, cip RAM DDR5 Samsung yang diumumkan baru-baru ini mempunyai kapasiti sehingga 512GB dalam satu peranti. Gergasi teknologi Korea itu berharap untuk mempelopori pembangunan industri DDR5, selepas mengukuhkan dirinya sebagai salah satu penyedia DDR4 teratas.

Keuntungan dalam kecekapan adalah disebabkan oleh penambahbaikan dalam teknologi pembungkusan memori susun lapis syarikat. Teknologi ini sudah digunakan dalam RAM DDR4nya, namun DDR5 terbukti jauh lebih cekap, dengan lebih daripada menggandakan kapasiti terima kasih kepada jurang tindanan yang lebih kecil dan wafer yang lebih nipis.

 ( RAM ) Separuh Terabait

Samsung mendakwa bahawa DDR5 adalah dua kali lebih pantas daripada DDR4, dengan kelajuan dikatakan mencapai lebih 6400Mbps.

Walaupun kebimbangan kuasa mungkin berlaku untuk ramai, dengan pemikiran GPU terkini untuk menggunakan lebih banyak kuasa secara dramatik berbanding generasi sebelumnya, Samsung mengatakan bahawa teknologi DDR5 mereka adalah 30% lebih cekap kuasa daripada DDR4, dengan keperluan voltan yang lebih rendah.

Semakin hari semakin canggih teknologi, harga dan duit pun semakin besar. Semoga bermanfaat pada semua.

Leave a Reply