Takutnya, ini Tanda-tanda Buasir Ramai Yang Tidak Sedar

Takutnya, ini Tanda-tanda Buasir Ramai Yang Tidak Sedar – Tanda-tanda yang muncul akibat buasir atau hemoroid pada umumnya ringan. Gejala boleh hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari. Beberapa orang bahkan tidak menyedari mereka mengalami hemoroid kerana mereka tidak mengalami gejala sama sekali. Gejala yang sering kali muncul adalah:

  • Pendarahan selepas buang air besar. Warna darah akan merah terang.
  • Ketumbuhan tergantung di luar dubur. Ketumbuhan ini biasanya di tolak kembali ke dalam selepas buang air besar.
  • Mengalami gatal-gatal di sekitar dubur.
  • Keluarnya mukosa atau lendir selepas buang air besar.
  • Rasa sakit, memerah dan bengkak di sekitar dubur.

Hemoroid biasanya tidak sakit, kecuali jika aliran darah menjadi perlahan atau terganggu. Jika anda mengalami gejala hemoroid yang teruk, rujuk kepada doktor. Pemeriksaan pendarahan rektum perlu dilakukan apabila berlaku. Ini bertujuan agar doktor boleh mengetahui kemungkinan keadaan yang lebih serius.

Bermula selepas buang air besar timbulnya rasa panas yang disertai gatal-gatal. Ini terjadi kerana najis yang keras menekan pembuluh darah balik vena di bahagian dubur yang tipis dan mudah sekali untuk koyak atau pecah. Rasa panas tersebut berasal dari pecahnya pembuluh hemorroid tersebut. Ada pelbagai punca robeknya pembuluh darah balik dibahagian dubur tersebut seperti meneran terlalu keras ketika buang air besar, proses kehamilan, duduk terlalu lama, mengangkat beban terlalu berat, kegiatan anal seks, sembelit yang berpanjangan dan lain sebagainya.

Kerana dubur merupakan tempat pembuangan terakhir dari sistem pencernaan dalam bentuk najis, sehingga berlakunya jangkitan pada saluran dubur sangatlah tinggi. Dapat kita ambil kesimpulan bahawa rasa gatal yang timbul merupakan akibat terjadinya jangkitan pada luka di pembuluh darah balik hemorroid.

Tanda-tanda Buasir

Pada tahap selanjutnya, gejala buasir ditandai dengan keluarnya darah segar bersamaan dengan keluarnya najis pada saat buang air besar. Pada gejala ini, umumnya si pesakit baru menyedari bahawa ia mengalami buasir. Keluarnya darah dari dalam dubur disebabkan pendarahan yang terjadi pada luka di urat bahagian dubur. Apabila gejala ini tidak ditangani dengan baik, boleh memburukkan lagi buasir yang dialami.

Tidak cukup sampai disini, pada proses selanjutnya dari gejala buasir adalah timbulnya rasa sakit. Rasa sakit ini sangat mengganggu sekali produktiviti sehari-hari. Dengan adanya rasa sakit ini akan menimbulkan rasa yang tidak selesa pada saat buang air besar dan duduk dalam jangka masa yang lama. Biasanya rasa sakit ini disertai dengan ketulan yang keluar dari dalam dubur selepas buang air besar. Ketumbuhan ini terjadi kerana berlakunya pelebaran pada “sphinchter ani (bibir anus). Pada tahap yang ringan benjolan ini dapat masuk dengan spontan tanpa bantuan apa pun. Akan tetapi pada tahap yang lebih teruk, ketulan tersebut baru dapat masuk apabila dengan bantuan seperti jari tangan.

Pada peringkat terakhir, gejala buasir ditandai dengan ketulan yang keluar secara kekal tidak boleh masuk pada posisi semula. Gejala ini dapat diatasi dengan melakukan pembedahan buasir untuk pelantikan jaringan pembuluh darah balik yang melebar. Dengan melakukan tindakan operasi tersebut memang menimbulkan kesan sampingan yang tidak diingini. Akan tetapi kini telah hadir kaedah operasi buasir menggunakan alat beim (Biological Electrical Impedance autoMeasurement) hanya dalam masa 15 minit, buasir anda akan hilang. Adapun kelebihan dari melakukan pembedahan menggunakan alat beim ini adalah tidak diperlukan jahitan, minimnya pendarahan, rasa sakit yang dapat dikurangkan dan pesakit boleh terus pulang selepas operasi tanpa perlu dimasukkan ke hospital.

Pada intinya gejala buasir yang timbul disebabkan pola hidup yang kurang sihat seperti kurangnya pengambilan makanan yang kaya akan serat. Serat ini banyak sekali di kandung dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Kurangnya minum air putih pun boleh menjadi penyebab terjadinya penyakit buasir tersebut. Minumlah air putih secukupnya iaitu sekurang-kurangnya 7 gelas dalam sehari. Duduk terlalu lama boleh menjadi fakto munculnya gejala tersebut. Usahakan menyegerakan apabila ada keinginan untuk buang air besar dan jangan menunda-nunda. Dengan merubah gaya hidup anda ke arah yang lebih sihat, maka anda boleh mencegah dan mengatasi buasir yang mengganggu kehidupan anda.

Tanda-tanda Buasir Internal dan Eksternal

Secara garis besari, penyakit buasir atau hemoroid terbahagi menjadi 2 jenis iaitu luaran dan dalaman. Untuk yang dalaman atau lebih dikenali dengan penyakit buasir yang terletak di daerah dalam saluran dubur mempunyai gejala buasir dengan diawali rasa panas dan gatal akibat terjadinya luka dan jangkitan pada saluran darah balik vena hemoroid. Seiring berjalannya waktu, luka tersebut akan menjadi radang dan mengalami pendarahan. Dan tahap terakhir dari penyakit buasir dalaman ini adalah keluarnya benjolan dari dalam dubur dan boleh masuk dengan sendirinya baik secara automatik maupun dengan bantuan jari tangan. Bila sudah timbul ketulan yang keluar dari dalam dubur, ini disebabkan kerana berlakunya pembengkakan pada rangkaian hemoroid.

Apabila benjolan yang keluar dari dalam dubur secara kekal dan sudah tidak boleh masuk kembali pada posisi semula, maka ini masuk ke dalam jenis buasir luaran. Gejala yang paling umum dari jenis hemoroid ini adalah rasa sakit yang berlaku di kawasan dubur yang sangat menganggu aktiviti sehari-hari.

Leave a Reply