Salah – Tanpa Salah Mesir kalah

Johannesburg – Mesir berasa amat sedih dengan ketiadaan kapten Mohamed Salah, yang cedera selepas tewas mengejut 0-2 kepada Ethiopia pada aksi kelayakan Piala Negara-Negara Afrika (AFCON) 2023, hari ini.

Kekejangan otot menyebabkan penjaring prolifik Liverpool tidak dapat bermain, tetapi dia bermain dalam kemenangan ke atas Guinea sebelum ini walaupun tidak cergas sepenuhnya.

Mesir tidak dapat menggunakan beberapa pemain utama lain tetapi masih dijangka mampu meraih mata maksimum dalam aksi Kumpulan D di Malawi menentang lawan yang menduduki ranking ke-108 dunia.

Gol daripada Dawa Hotessa dan kapten Shemeles Bekele pada separuh masa pertama memberikan kemenangan kepada Ethiopia.

Mesir mempunyai lebih banyak penguasaan bola pada separuh masa kedua di atas padang yang keras akibat hujan lebat sebelum perlawanan.

Ethiopia terpaksa beraksi di Lilongwe kerana seperti 16 negara lain yang bersaing dalam pusingan kelayakan, mereka tidak mempunyai stadium bertaraf antarabangsa.

Jurulatih Mesir, Ehab Galal baru sahaja melatih Mesir selama dua perlawanan selepas pengendali Portugal, Carlos Queiroz tidak bersetuju dengan syarat lanjutan kontraknya.

Galal, yang meninggalkan kelab Piramid Kaherah untuk mengambil alih jawatan jurulatih Mesir, kini berdepan tugas sukar dalam musim yang mengecewakan negara itu.

Mereka tewas di final Piala Negara-Negara kepada Senegal menerusi penentuan sepakan penalti pada Februari dan sebulan kemudian mengalami nasib yang sama menentang pasukan yang sama dalam playoff untuk menentukan pasukan mana yang layak ke Piala Dunia 2022 di Qatar.

Teruskan subscribe saripkay.com untuk alert dapatkan update terkini tentang berita-berita terkini dan viral.

Leave a Reply