BWF Denmark Terbuka 2023: Loh Kean Yew mara ke pusingan kedua selepas tiga perlawanan ngeri

2 dunia Anthony Ginting dan juara dunia tiga kali Sepanyol Carolina Marin turut mara ke pusingan kedua pada acara BWF World Tour Super 750 di Odense, Denmark.

BWF Denmark Terbuka 2023: Loh Kean Yew mara ke pusingan kedua selepas tiga perlawanan ngeri | Bintang badminton Singapura, Loh Kean Yew, melakukan kemunculan semula yang mengagumkan untuk menewaskan pilihan ketiga Naraoka Kodai dari Jepun 19-21, 21-6, 21-19 pada Selasa (17 Oktober) mara ke pusingan kedua di BWF Denmark Terbuka 2023.

Ia merupakan kemenangan yang dialu-alukan untuk juara dunia 2021 itu yang mengalami kekalahan mengecewakan pusingan 32 pada Sukan Asia 2023.

Loh kelihatan mengawal pada perlawanan pertama mendahului 19-16 tetapi Naraoka melepaskan lima mata berturut-turut untuk menamatkan permainan.

Perlawanan kedua adalah perkara berat sebelah kerana 9 dunia Loh berlumba untuk memperoleh kelebihan 11-4 pada rehat pertengahan permainan dan dengan mudah mengambil keputusan 21-6.

BWF Denmark Terbuka 2023: Loh Kean Yew mara ke pusingan kedua selepas tiga perlawanan ngeri

Penentu pergi ke sana ke mari. Loh ketinggalan 10-15 tetapi berjaya kembali dan mengubah keadaan.

Dia menukar mata perlawanan keduanya untuk memastikan kemenangan selepas 80 minit permainan.

Ini adalah kemenangan keempat Loh dalam empat pertemuan menentang pemain No. 3 dunia itu.

Seterusnya ialah Anders Antonsen kegemaran rumah. Pemain Denmark itu yang terpaksa bersara pada separuh akhir di Terbuka Artik minggu lalu, meraih kemenangan meyakinkan menentang Nhat Nguyen dari Ireland 21-18, 21-13.

Sementara itu, perseorangan lelaki dunia No.2 Anthony Ginting turut mara ke pusingan kedua buat kali pertama pada Terbuka Denmark menumbangkan Christo Popov dari Perancis 21-15, 21-15.

Jaguh badminton Indonesia itu mengawal sepanjang perlawanan dan tidak ketinggalan di mana-mana peringkat menentang pemain No. 29 dunia itu.

Pemenang pingat gangsa perseorangan lelaki Tokyo 2020 akan berdepan pemenang perlawanan antara Ng Tze Yong dari Malaysia dan Lu Guang Zu dari Republik Rakyat China.

Penyandang juara dan pemenang Sukan Asia tahun ini Li Shifeng (China) secara mengejut tewas 12-21, 21-6, 21-17 kepada pemain nombor 26 dunia Toma Junior Popov – abang kepada Christo.

Popov boleh menantikan pertemuan dengan Weng Hong Yang dari China pada pusingan kedua.

Pemain nombor 4 dunia Shi Yu Qi dari Republik Rakyat China mara ke pusingan 16 terakhir berikutan kecederaan kepada Ng Ka Long Angus.

Leave a Reply