Throw Back – Warga Malaysia Meninggal Di Hadapan Maqam Rasulullah

Warga Malaysia Meninggal Di Hadapan Maqam Rasulullah, Sungguh Hebat, Arwah Bukan Calang-calang orang |Seorang rakyat malaysia disahkan meninggal dunia ketika solat subuh tadi di Masjid Nabawi.
Arwah dikenali sebagai Badrul Munir berasal dari kuala kangsar dan menetap di Dengkil dikatakan rebah berhadapan dengan Maqam Baginda Rasulullah saw di Masjid Nabawi.
Throw Back - Warga Malaysia Meninggal Di Hadapan Maqam Rasulullah
Menurut sahabat yang bersama-sama beliau di Madinah, Badrul telah melakukan solat tahajud di dalam bilik, kemudian bersolat subuh berjemaah di Masjid Nabawi dan terus dijemput oleh Allah SWT pada 10 malam terakhir bulan Ramadhan.
Arwah Seorang tinggi akhlak dan suka khidmat. Allahu. Sedih dengan kehilangan arwah, dalam masa sama rasa cemburu dengan kemuliaan tempat dan masa kembalinya bertemu Allah katanya
Arwah juga banyak berkhidmat pada alim ulama, para masyaikh, madrasah Al-Quran dan buat kerja usaha atas iman katanya lagi.

Bila bertanya pada seorang Muslim tentang kondisi yang mereka inginkan di akhir hidupnya, mereka pasti akan menyebut husnul khotimah. Arti husnul khotimah adalah sebuah akhir yang baik, dan kalimat husnul khotimah ini sering diucapkan ketika terdapat seseorang yang meninggal.

“Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dengan sebenar-benar takwa, dan janganlah kalian mati melainkan dalam keadaan muslim (berserah diri) ”. (QS. Ali-Imran: 102).

Mati dalam keadaan husnul khotimah memang seharusnya menjadi salah satu impian dari umat Muslim. Arti husnul khotimah adalah sebuah akhir kehidupan seseorang dalam kondisi yang baik alias diridhai Allah SWT.

Meninggal dalam keadaan husnul khotimah juga memiliki keutamaan tersendiri. Seseorang yang meninggal dalam keadaan husnul khotimah dinilai memiliki tanda-tanda bahwa dirinya meninggal dalam keadaan baik.

Banyak masyarakat mungkin sudah tahu tentang arti husnul khotimah ini. Sayangnya, yang banyak terjadi di tengah masyarakat adalah penulisan husnul khotimah yang keliru seperti khusnul khotimah. Perubahan kalimat ini tentu juga akan memengaruhi arti husnul khotimah itu sendiri.

Berikut kami jelaskan apa arti husnul khotimah beserta tanda-tanda orang yang mendapatkannya dan bagaimana cara seorang Muslim bisa mendapatkannya.

Kesimpulannya jom kita pelbanyakkan amalan baik dan tingkatkan iman pada diri. Semoga kita semua tergolong orang-orang terpilih untuk menghuni syurga Allah, Sedekahkan AL-Fatihah kepada diri, kepada arwah, kepada Rasulullah dan seluruh umat islam.

Komen dan Share ya.

One Response

  1. JiwaSihat March 17, 2021

Leave a Reply