Tuntutan Kecelakaan Kemalangan Berbeza bagi Penunggang Motosikal

Tuntutan Kecelakaan Kemalangan Berbeza bagi Penunggang Motosikal | Pengetahuan umum memberitahu bahawa lebih selamat untuk menunggang kenderaan daripada menaiki motosikal. Tetapi itu tidak menghalang berjuta-juta penunggang motosikal yang menikmati kebebasan kenderaan roda dua mereka, apalagi faedah seperti penjimatan bahan bakar dan jumlah tempat letak kenderaan yang hampir tidak terhad!

Tuntutan Kecelakaan Kemalangan Berbeza bagi Penunggang Motosikal

Walau bagaimanapun, fakta adalah fakta. Secara statistik, bahaya menunggang motosikal didokumentasikan dengan baik. Menurut Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Jalan Raya Nasional (NHTSA), penunggang motosikal merangkumi kurang dari 2 peratus daripada keseluruhan lalu lintas, namun menyumbang hampir 5 peratus kematian ketika lalu lintas.

Berita baiknya ialah kematian akibat motosikal nampaknya menurun di beberapa kawasan. Walaupun satu lagi kajian NHTSA menunjukkan kematian motosikal di seluruh negara meningkat sebanyak 2 peratus pada tahun 2008, kematian akibat motosikal di Florida dan California telah menurun sejak tahun 2005. Ini sebahagiannya disebabkan oleh peningkatan pendidikan keselamatan motosikal, dan perhatian yang lebih ketat terhadap peralatan keselamatan seperti topi keledar di negeri-negeri tersebut.

Tetapi melalui semua ini, kenyataannya adalah bahawa penunggang motosikal lebih rentan terhadap kematian dan kecederaan serius daripada penunggang jenis kenderaan lain yang lebih terlindung dengan baik.

Tuntutan Kecederaan Peribadi

Kecederaan motosikal sering kali melemahkan sehingga mangsa mungkin tidak dapat bekerja lagi, atau hanya pada tahap terhad. Secara amnya terdapat perbedaan besar dalam tahap keparahan kecederaan yang dialami dalam kemalangan motosikal berbanding dengan kemalangan kenderaan. Leretan sisi atau bender fender di dalam kereta boleh membawa maut atau menyebabkan kecederaan serius pada penunggang basikal.

Penunggang motosikal mempunyai hak yang sama seperti orang lain di jalan raya. Namun akan selalu ada beberapa prasangka dan stereotaip masyarakat di sekitarnya. Inilah sebabnya mengapa penting untuk menjadi sangat teratur dan teliti dengan semua maklumat semasa mengemukakan tuntutan kecederaan diri untuk kecederaan yang disebabkan oleh kemalangan motosikal.

Setelah kesalahan tuntutan kecederaan diri ditentukan dan kecuaian sepenuhnya atau sebahagian dapat ditunjukkan di pihak pihak lain, mungkin sudah waktunya untuk menghubungi pengacara kemalangan motosikal. Perlu diingat bahawa kelajuan dan ketiadaan gear kepala pelindung hampir selalu menjadi faktor kes kemalangan motosikal.

Sering kali kecederaan yang dialami oleh penunggang motosikal sangat teruk sehingga mereka tidak berupaya dan oleh itu tidak dapat segera memberikan laporan polis atau penerangan mengenai keadaan di sekitar kemalangan.

Dalam kes seperti ini, segala tuntutan kecederaan dan pampasan berikutnya akan sangat bergantung kepada laporan polis dan pernyataan saksi yang teliti, jika ada Keluarga atau mereka yang dekat dengan mangsa juga perlu terlibat untuk menindaklanjuti tuntutan insurans. Selain itu, seseorang perlu memimpin menghubungi firma guaman kemalangan motosikal untuk meminta khidmat peguam pengacara kemalangan motosikal yang berpengalaman, jika perlu.

Baca ini:- Bilakah Saya Memerlukan Peguam Kecederaan Peribadi?

Secara statistik dan logik, menunggang motosikal jauh lebih berbahaya daripada melakukan perjalanan dengan kenderaan roda empat. Namun, bahaya itu dapat dikurangi dengan mematuhi pedoman keselamatan, termasuk memakai alat pelindung yang tepat dan menggunakan pola pikir “menunggang bertahan”. Pengalaman memandu di jalan raya juga penting, kerana dapat mengelakkan situasi berbahaya adalah kunci untuk berbasikal yang selamat.

Leave a Reply