UK mencapai rekod 5 Juta Terjangkiti Covid -19

UK mencapai rekod 5 Juta Terjangkiti Covid -19 | LONDON – Kelaziman COVID-19 di UK telah mencapai tahap rekod, dengan kira-kira 1 daripada 13 orang dianggarkan telah dijangkiti virus itu pada minggu lalu, menurut angka terkini daripada agensi statistik rasmi Britain.

Kira-kira 4.9 juta orang dianggarkan dijangkiti coronavirus pada minggu yang berakhir pada 26 Mac, meningkat daripada 4.3 juta pada minggu sebelumnya, kata Pejabat Statistik Nasional pada hari Jumaat. Peningkatan terkini didorong oleh varian BA.2 omicron yang lebih mudah ditularkan, yang merupakan varian dominan di seluruh UK.

UK mencapai rekod 5 Juta Terjangkiti Covid -19

Kemasukan ke hospital dan kadar kematian meningkat semula, walaupun jumlah kematian akibat COVID-19 kekal rendah berbanding awal tahun ini. Walau bagaimanapun, anggaran terkini menunjukkan bahawa peningkatan mendadak dalam jangkitan baru sejak akhir Februari, apabila Perdana Menteri Britain Boris Johnson menarik balik semua sekatan koronavirus yang masih ada di England, telah berterusan hingga Mac.

Angka itu datang pada hari yang sama kerajaan menamatkan ujian COVID-19 pantas percuma untuk kebanyakan orang di England, di bawah rancangan Johnson “hidup bersama COVID”. Orang yang tidak mempunyai keadaan kesihatan yang menjadikan mereka lebih terdedah kepada virus kini mesti membayar ujian untuk mengetahui sama ada mereka dijangkiti.

“Strategi ‘hidup dengan COVID’ kerajaan untuk menghapuskan sebarang mitigasi, pengasingan, ujian percuma dan sebahagian besar daripada pengawasan kami tidak lebih daripada mengabaikan virus ini pada masa hadapan,” kata Stephen Griffin, profesor bersekutu di Sekolah Perubatan. daripada Universiti Leeds. kolej.

“Kelaziman yang tidak terkawal itu menjejaskan perlindungan yang disediakan oleh vaksin kami,” katanya. “Vaksin kami hebat, tetapi ia bukan peluru perak dan tidak boleh dibiarkan menanggung beban COVID secara berasingan.”

Lebih daripada 67% orang berumur 12 tahun ke atas di UK telah diberi vaksin dan menerima penggalak mereka atau dos ketiga vaksin coronavirus. Mulai Sabtu, ibu bapa juga boleh menempah vaksin dos rendah untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 12 tahun di England.

James Naismith, seorang profesor biologi di Universiti Oxford, berkata beliau percaya bahawa kecuali bagi mereka yang dilindungi sepenuhnya atau tidak terdedah kepada virus itu, kebanyakan orang di negara ini berkemungkinan akan dijangkiti dengan varian BA.2 hingga musim panas.

“Ini benar-benar hidup dengan virus itu dengan dijangkitinya,” katanya.

Leave a Reply