Zii Jia kembali ke kem latihan, memberi tumpuan sepenuhnya kepada BAC – Berita Sukan

KUALA LUMPUR – Pemain tengah perseorangan lelaki terbaik negara Lee Zii Jia (foto), yang kembali ke padang latihan berpusat hari ini selepas dua hari tidak hadir, berkata dia menumpukan sepenuh perhatian kepada tugasan yang bakal dihadapi dalam badminton. Kejohanan Asia (BAC).

Pemain berusia 24 tahun itu, yang akan ke Manila, Filipina esok untuk pertembungan Asia dari 26 April-1 Mei, berkata persiapannya untuknya berjalan lancar sejak latihan berpusat bermula Jumaat lalu.

“Saya mempunyai masalah peribadi; Sebab itu saya meminta kebenaran BAM (Persatuan Badminton Malaysia) untuk meninggalkan kem tersebut. Ya, saya mendapat kebenaran. (Rakan pemain bebas) Ong Yew Sin-Teo Ee Yi juga tidak muncul hari ini, jadi saya rasa ia tiada masalah.

“Saya di sini hari ini, jadi ia tidak sepatutnya menjadi masalah besar. Ini BAC pertama saya, dan ia adalah kejohanan yang hebat. Saya pasti mahu melakukan yang terbaik,” katanya kepada pemberita di Akademi Badminton Malaysia (ABM).

Pemain nombor tujuh dunia itu berkata semua pasukan dijangka menghantar pemain terbaik mereka ke acara peringkat teratas, untuk melenturkan otot mereka sebelum perlawanan akhir Piala Thomas dan Uber di Bangkok, Thailand dari 8-15 Mei. .

Selepas kejohanan Manila, feri Malaysia dijangka terbang terus ke Bangkok, di mana mereka akan mengadakan kem latihan terakhir sebelum kejohanan dunia berpasukan lelaki dan wanita.

Ditanya mengenai keputusan BAM menamakan pemain beregu lelaki Aaron Chia sebagai kapten Piala Thomas, Zii Jia yang menjadi kapten pada edisi lalu di Aarhus, Denmark berkata, Aaron seorang pemimpin yang baik.

Zii Jia kembali ke kem latihan, memberi tumpuan sepenuhnya kepada BAC - Berita Sukan

“Aaron adalah ketua pasukan Kejohanan Badminton Asia (pada Februari). Sudah tentu dia seorang pemimpin yang baik. BAM memilih dia atas sebab tertentu, jadi kami perlu mempercayai mereka,” kata Zii Jia, yang meletak jawatan daripada BAM beberapa minggu sebelum acara berpasukan Asia untuk menjadi pro.

Sementara itu, Setiausaha Agung BAM Datuk Kenny Goh tidak membenarkan atau menafikan bahawa badan kebangsaan memberi kebenaran kepada Zii Jia untuk ponteng dua hari latihan, termasuk perlawanan simulasi pada Rabu.

“Buat masa ini, kami sangat gembira dengan persiapan. Rangka masa untuk kem latihan berpusat dan kejohanan semuanya teratur. Jadi kami hanya mahu fokus pada persiapan dan perjalanan ke Piala Thomas dan Uber. Itu keutamaan kami sekarang,” katanya ketika ditanya mengenainya.

One Response

  1. Sarip Kay July 24, 2022

Leave a Reply